7

Wetenschappers ontwikkelen bloedtest des doods

Bloedtest voorspelt aan de hand van vier biologische markers of iemand binnen vijf jaar zal overlijden aan een willekeurige ziekte

Het is nog maar de vraag of mensen de test ook werkelijk aandurven, maar wetenschappers uit Finland en Estland hebben ontdekt dat de dood te voorspellen is. Aan de hand van vier biomarkers in het bloed kunnen ze inschatten of iemand een verhoogd risico heeft om te overlijden als gevolg van een ziekte. Opmerkelijk is dat dat zeer verschillende ziektes als kanker of hartaandoeningen kunnen zijn. De markers blijken dus iets te kunnen zeggen over de algehele kwetsbaarheid van het lichaam.

De onderzoekers namen bloedmonsters af bij 17.000 gezonde patiënten en onderzochten het bloed op meer dan honderd biomoleculen. De gezondheid van de deelnemers werd gedurende vijf jaar gemonitord. Van de 17.000 participanten overleden er 684 aan een ziekte. Allemaal hadden ze overeenkomstige waarden van de vier markers in hun bloed.

Het onderzoek werd oorspronkelijk op 9.482 mensen uitgevoerd door Estse wetenschappers die Finse collega’s vroegen het experiment op nog eens 7.503 mensen toe te passen. Tot hun verbazing waren de onderzoeksresultaten identiek.

De wetenschappers noemen het een verbluffend resultaat dat deze markers sterfte kunnen voorspellen onafhankelijk van een gediagnosticeerde ziekte. Ze hopen dat deze methode in de toekomst kan helpen om ogenschijnlijk gezonde mensen met een verborgen aandoening op tijd medische hulp te bieden.

cc-foto: jaubele1

Geef een reactie

Laatste reacties (7)