Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschappers vinden 25.000 gedumpte vaten met giftig DDT op bodem oceaan

  •  
29-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
489 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Amerikaanse wetenschappers hebben een schokkende ontdekking gedaan voor de kust van Californië. Op de bodem van de oceaan liggen 25.000 vaten met het uiterst giftige bestrijdingsmiddel DDT en ander zwaar chemisch afval. De vaten zijn daar jarenlang gedumpt door bedrijven. Een deel ervan is aan het lekken geraakt. Onderzoekers zien daarin een mogelijke oorzaak voor de schrikbarende toename van kanker onder zeeleeuwen voor de kust.
In 2011 ontdekte een wetenschapper met een onderwater drone de eerste vaten op zo’n 20 kilometer voor de kust van Los Angeles. Nu zijn onderzoekers erin geslaagd de omvang van het probleem in kaart te brengen. Het blijkt te gaan om een enorme vuilnisbelt die een gebied ruim twee keer zo groot als Nationaal Park De Hoge Veluwe beslaat. Ze spreken van een tikkende tijdbom die enorme gevolgen kan hebben voor de dieren in de oceaan en de mensen die hen consumeren. Zwemmers lopen niet direct risico omdat DDT niet oplost in water. De vaten zijn er gedumpt in de jaren ’40’, ’50 en ’60. Vermoedelijk is dat gebeurd door een bedrijf dat het bestrijdingsmiddel produceerde om ‘goedkoop’ van het afval af te komen. DDT werd in de jaren zeventig verboden vanwege de verwoestende effecten op het milieu.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.