23

Wetenschappers waarschuwen voor ‘planetaire noodsituatie’

Wetenschappers waarschuwen dat kantelpunten die een onomkeerbare klimaatverandering veroorzaken en een “existentiële bedreiging voor de beschaving” vormen, veel dichterbij zijn dan eerder werd aangenomen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijven zij dat er sprake is van een “planetaire noodsituatie”.

Het VN-klimaatpanel IPCC ging er twintig jaar geleden nog vanuit dat dergelijke kantelpunten pas worden bereikt bij een opwarming van 5 graden, maar inmiddels denkt men dat ook een opwarming tussen de 1 en 2 graden al kan leiden tot grootschalige veranderingen op aarde. Er is nu al sprake van een wereldwijde temperatuurstijging van 1 graad.

De kantelpunten waarop de wetenschappers doelen, worden bereikt als de klimaatcrisis zover is voortgeschreden dat het omvallen van nieuwe dominostenen niet meer valt te stoppen. Misschien wel het bekendste voorbeeld van zo’n kantelpunt is de dooi van permafrost, waardoor er methaan – zelf een bijzonder krachtig broeikasgas – vrijkomt. Daardoor wordt de opwarming van de aarde vervolgens verder aangejaagd.

Andere kantelpunten die grote gevolgen kunnen hebben, zijn het smelten van de ijskappen in Groenland en Antarctica, de ontbossing en droogte in het Amazonegebied en het zwakker worden van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan.

cc-foto: David Mark

Geef een reactie

Laatste reacties (23)