15

Wetenschappers waarschuwen voor rookapps

In de AppStore en Android Market zijn meer dat 100 apps verkrijgbaar die verleiden om te roken

Australische wetenschappers waarschuwen voor rookapps. In het Britse vakblad British Medical Journal schrijven ze dat er inmiddels meer dan 100 apps zijn die positieve boodschappen over roken tonen. De apps zijn volgens hen gevaarlijk omdat ze nieuwe rokers kunnen creëren.


De wetenschappers vinden dat Apple en Android Market mensen stimuleert om niet alleen virtueel maar ook effectief te roken:

Apps die je leren roken, verlagen de drempel om ook in het echte leven te gaan roken. En hoe beter de grafische kwaliteit, hoe groter het effect op de gebruikers. Dat weten we uit vroegere studies”, zegt wetenschapper Nasser BinDihm, mede-auteur van de studie.

Overheden zouden meer moeten doen om rookapps te verbieden. De wetenschappers vinden dat overheden meer macht hebben dan ze toegeven. Zo blokkeerde China wel met succes de apps omdat die in strijd zijn met de Chinese wetgeving. Ook vinden ze dat Apple en Android Market hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden strengere regels kunnen opstellen voor apps.

De Redactie: ‘Verslavende rookapps creëren nieuwe rokers’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)