Laatste update 18:28
11

Wethouder Amsterdam biedt miljoen om van kolencentrale af te komen

Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam wil dat de gemeenteraad een miljoen euro ter beschikking stelt om de kolencentrale in Amsterdam te kunnen sluiten. Met dit bedrag wil hij onderhandelen met Nuon over de verkoop van de centrale.

Het gaat om de Hemwegcentrale in Amsterdam West, de oudste van de vijf overgebleven kolencentrales van Nederland. Choho wil van de centrale af omdat kolencentrales twee keer zoveel broeikasgas uitstoten om dezelfde hoeveelheid stroom te produceren als een gascentrale. Nuon, de eigenaar van de centrale die zelf ook een milieuvriendelijke koers vaart, wil zelf ook graag van de kolencentrale af. Maar er moet genoeg geld komen voor een ‘eerlijke en verantwoorde’ sluiting, gezien de circa 230 werknemers van de centrale. Volgens vakbond FNV zou er alleen al voor het schappen van deze banen rond de 5 miljoen euro nodig zijn voor wachtgeld, pensioengatvulling en bijschollingsprogramma’s.

Ondanks dat het bod niet dekkend is, wil Nuon in gesprek met de gemeente, ‘omdat dat een belangrijke partij is waar we veel mee samenwerken’. Wethouder Choho deed het bod enkele uren nadat Vandebron, een leverancier van duurzame energie, Nuon een bod deed van een miljoen euro om de Hemwegcentrale te sluiten. Daarmee ligt het bod op in totaal twee miljoen.

Abdeluheb Choho roept ook de Rijksoverheid op om geld ter beschikking te stellen. Eind vorig jaar wilde het ministerie van Economische Zaken in ieder geval niet meebetalen aan een sluiting van de centrale. Henk Kamp meende toen dat het kabinet genoeg had gedaan om gestelde klimaat- en milieudoelen te halen, ook wanneer de vijf kolencentrale’s open zouden blijven. Een groot deel van de Tweede Kamer probeerde hem toen op andere gedachten te brengen, maar dat bleek tevergeefs.

Op social media wordt er onder de slogan ‘Ik wil #hemweg’ actie gevoerd om de kolencentrale te sluiten. Al meer dan 30.000 mensen hebben een petitie van Vandebron ondertekend voor het sluiten van de centrale. 

Foto: CC Gert Jan Kole

Geef een reactie

Laatste reacties (11)