Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wethouder die van zorg werklozenproject wilde maken, mag blijven

  •  
04-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jager_300.jpg
Coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 steunen lokale partij Deventer Belang
De Deventer wethouder die deze week in Nieuwsuur opperde dat de thuiszorgtaken uitgevoerd moeten gaan worden door werklozen heeft een motie van wantrouwen overleefd. Een motie van treurnis, ingediend door de PvdA, werd wel aangenomen.
De gemeenteraad debatteerde gisteravond over de omstreden uitlatingen. De NOS :
De uitspraken kwamen haar op forse kritiek te staan. D66 zei tijdens de extra raadsvergadering dat de wethouder “als een olifant door de porseleinkast is gegaan”. Volgens het CDA zijn inwoners van Deventer zich “kapotgeschrokken”.
De wethouder stelde onder meer voor dat werklozen en vrijwilligers moeten gaan helpen bij het wassen en aankleden van ouderen en andere hulpbehoevenden. Ze zouden zelfs medische handelingen moeten verrichten, zoals het vervangen van katheterzakken en het aanzetten van protheses.
De vier coalitiepartijen hadden er zo’n twee uur voor nodig om een oordeel te vellen over de onhandige uitspraken van De Jager. (…) Eerder op de avond betuigde De Jager de gemeenteraad van Deventer haar spijt voor haar uitlatingen in de uitzending van Nieuwsuur. Ook betreurde ze de onrust die er landelijk over is ontstaan.
Ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wees het voorstel van De Jager af. Hij stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat mensen persoonlijke verzorging nodig moeten krijgen van professionele hulpverleners en niet van werklozen of vrijwilligers. 
In de brief schrijft Van Rijn dat het beeld over de ‘Deventer aanpak’ nadrukkelijk niet in overeenstemming is met de manier waarop de langdurige zorg volgens hem moet worden hervormd, als de gemeenten in 2015 verantwoordelijk worden voor de lijfsgebonden zorg.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.