116

‘Wethouder Roemer had geen gat in zijn hand’

CDA- en VVD-collega's in Boxmeer nemen het op voor de SP-leider en zijn financiële beleid als wethouder

Elsevier en HP/De Tijd beweren dat Emile Roemer een gat in zijn hand had toen hij wethouder van Financiën van Boxmeer was. De Gelderlander zocht uit wat er echt aan de hand was.

De Gelderlander schrijft dat het Roemer inderdaad niet lukte om de begroting van 2004 sluitend af te leveren. De gemeente werd onder toezicht van de provincie Noord-Brabant gesteld. Dat betekende dat bij iedere begrotingswijziging de provincie eerst toestemming moest geven. Roemer ontkent dat niet. “Toch heb ik in die tijd van vriend en vijand in Boxmeer maar weinig kritiek gehad. Ook niet van VVD en CDA die eveneens in het college van B en W zaten.”

Roemer zegt nog steeds achter het beleid van toen te staan.

Het rechtse kamp wil me nu kennelijk in diskrediet brengen. We hadden destijds meteen structureel 1,5 miljoen euro kunnen bezuinigen. Dan was de bibliotheek dichtgegaan en hadden we het gepland onderhoud aan scholen niet kunnen uitvoeren. We wilden niets kapot bezuinigen. Een keuze waar ook VVD en CDA hun handtekening onder hebben gezet. In overleg met de provincie hebben we de bezuinigingen over langere tijd uitgesmeerd.

Erik Ronnes, als CDA’er in de race voor een Kamerzetel, is nu wethouder Financiën. Destijds was hij fractievoorzitter.

Om de begroting sluitend te krijgen is geld gehaald uit een potje hier en een potje daar. Er was geen structurele oplossing. Daar wil ik niet over oordelen, dat deed de provincie. Onder druk van de gemeenteraad is er uiteindelijk wel structureel bezuinigd.”

Ronnes wijst niet naar Roemer als aanstichter van het kwaad, ook het CDA stemde in met de begroting. “Maar als verantwoordelijk wethouder zit je wel aan het stuur. Ik zie politieke keuzes. Als het om het op orde brengen van financiën gaat, kiest de SP niet voor robuuste maatregelen.”
Gijs Moes, destijds wethouder voor de VVD, noemt de ophef “een storm in een glas water”:

Er was allemaal niet zo veel aan de hand. Dat zwartepieten wat nu gebeurt, is niet terecht. Een beetje Amerikaanse toestanden in verkiezingstijd.”

De SP werd er in ieder geval niet slechter van. Roemer:

De mensen vonden dat we het niet slecht hadden gedaan. Bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen erna gingen we van vier naar zes zetels. Als ik prutswerk had geleverd, hadden we de verkiezingen nooit gewonnen. In 2006 werd Boxmeer uitgeroepen tot beste woongemeente van Noord-Brabant. Ik heb het T-shirt met die tekst nog in mijn kast liggen.

Gelderlander: Boxmeer verwijt Emile Roemer niets

Alles over de verkiezingen op Verkiezingen.joop.nl.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)