55

Wetsvoorstel Partij voor de Dieren: verbied consumentenvuurwerk

De Partij voor de Dieren dient een wetsvoorstel in om consumentenvuurwerk te verbieden. Daarmee neemt de partij alvast een voorschot op mogelijke maatregelen die minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil nemen als het tijdens de jaarwisseling uit de hand loopt.

“Op evaluaties kunnen we niet meer wachten. Het is nu al, vóór de Nieuwjaarsnacht, volstrekt duidelijk dat de vuurwerktraditie onacceptabele overlast en schade veroorzaakt”, stelt fractieleider Esther Ouwehand.

Het zijn vooral omstanders en voorbijgangers die letsel oplopen door vuurwerk. Andere slachtoffers zijn longpatiënten die gedwongen moeten binnen blijven vanwege het fijnstof dat vrijkomt bij het afsteken van vuurwerk en huisdieren die in totale paniek raken van alle knallen, omdat ze de oorzaak van het lawaai niet kunnen duiden.

De partij stelt dat uit opiniepeilingen telkens blijkt dat er in Nederland veel draagvlak bestaat voor een vuurwerkverbod. Agenten, artsen, burgemeesters en milieuorganisaties dringen al langere tijd aan op een verbod. Ook wijst de partij op een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die in 2017 pleitte voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk, zoals knalvuurwerk en vuurpijlen.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)