4

Whatsapp levert steeds vaker bewijzen in echtscheidingszaken

In Nederland worden sociale media steeds vaker ingezet in rechtszaken

In 40 procent van de echtscheidingen in Italië waarbij een partner overspel heeft gepleegd, worden whatsappjes ingezet als bewijsmateriaal. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden berichten op sociale media voor dit doel ingezet. In deze landen kun je pas scheiden als is aangetoond dat een van de partners schuld heeft aan het ontwrichten van het huwelijk. Maar ook in Nederland worden sociale media vaker ingezet in rechtszaken.

Op social media kun je lekker ongezien rondkijken. Op Facebook kun je stiekem profielen afstruinen van vrienden, lachen om onflatteuze foto’s van oude klasgenoten en natuurlijk een beetje ‘snuffelen’ aan potentiële partners. Die je dan via Whatsapp eens een ‘onschuldig’ berichtje stuurt. Maar pas op met wat je verzendt, want het kan wel eens tegen je gebruikt worden.

‘Social media zijn als dynamiet’

The Independent bericht maandag over het gebruik van sociale media in Italiaanse echtscheidingszaken. Sociale media hebben overspel makkelijker gemaakt, zegt Gian Ettore Gassani van de Vereniging voor Italiaanse Huwelijksadvocaten:

Geliefden kunnen nu uitdagende foto’s van zichzelf uitwisselen, en we hebben overspeligen de dienst zien gebruiken om drie of vier relaties te onderhouden – het is als dynamiet.

Of dit het aantal gevallen van overspel daadwerkelijk groter maakt, is niet bewezen, maar wel staat vast dat Whatsappberichten in Italiaanse rechtszaken steeds vaker aangevoerd worden als bewijs om echtscheiding mogelijk te maken. Zo kan het dus gebeuren dat stoute berichtjes aan een van je ‘colleghi’ in de rechtszaak tegen je gebruikt worden.

Nederland

Hier in Nederland, waar naar dergelijk bewijs voor ontwrichting van het huwelijk niet aangevoerd hoeft te worden, hoeven we daar niet bang voor te zijn. Maar wel worden berichten verstuurd via sociale media steeds vaker aangevoerd als bewijs in andere conflicten. Zo kan het UWV Facebook-updates gebruiken als ze willen aantonen dat mensen met een uitkering bijklussen zonder dat op te geven.

Vinkjes

Ook oordeelde een kantonrechter in Amsterdam dat ontslag op staande voet geldig was, na het lezen van enkele whatsappjes waarin de betreffende werknemer zich grievend uitliet over zijn leidinggevende.

En in 2012 werd een ‘appje‘ gebruikt als bewijs om aan te tonen dat een werknemer geen weloverwogen ontslag had genomen. Het berichtje werd naar de werkgever gestuurd, maar die zegt het bericht nooit ontvangen te hebben. De twee vinkjes achter het bericht, toen nog gewone grijze vinkjes die aangeven dat een bericht succesvol is aangekomen bij de ontvanger, bewijzen echter dat het bericht wel is aangekomen, aldus de rechter.

cc-foto: Drriss & Marrionn

The Independent: Whatsapp evidence used to divorce nearly half of Italian adulterers

Geef een reactie

Laatste reacties (4)