13

Whatsapp? Politie aan je deur, that’s Whatsapp!

Update: Politie ontkent aftappen Whatsappberichten ... D66 wil opheldering Opstelten over meelezen Whatsapp door politie ... Limburger ondervraagd om bericht met 'bom' erin

Hoewel bekend is dat Whatsapp niet de meest veilige applicatie is, gaan de meeste burgers er toch vanuit dat hun digitale conversaties privé zijn. Het hacken van Whatsapp is immers illegaal. Gisteren werd echter bekend dat een Limburger vier gewapende politieagenten aan de deur kreeg, na het versturen van een grappig bedoeld bericht met het woord ‘bom’ erin. De politie ontkent dat zij Whatsapp-conversaties aftapt. Agenten zouden een ‘anonieme tip’ hebben ontvangen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft inmiddels een verklaring geëist van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar aanleiding van het incident. In een verklaring zegt hij:

Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de rechten van de staat boven de rechten van de burger komen te staan.”

De D66’er wilde van de minister weten of WhatsApp-berichten vaker worden afgetapt en waar de beslissingsbevoegdheid daarover ligt. Volgens Chris Timmermans, woordvoerder van de politie Limburg, berust het voorval echter op toeval en het ontvangen van een ‘anonieme tip‘. Hij verklaart tegenover NRC:

Zijn wij Big Brother? Nee, wij zijn geen Big Brother. Justitie tapt niet zomaar berichtenverkeer via WhatsApp af.

cc-foto: Luken

Geef een reactie

Laatste reacties (13)