42

WHO: bestrijdingsmiddel Monsanto veroorzaakt waarschijnlijk kanker

Lancetstudie: glyfosaat - dat onder meer in het Monsantobestrijdingsmiddel Roundup zit - veroorzaakt waarschijnlijk non-Hodgkinlymfomen

Hoewel Monsanto altijd heeft volgehouden dat het bekende bestrijdingsmiddel Roundup niet schadelijk is voor de gezondheid, lijken wetenschappers nu het tegendeel te hebben bewezen. Uit een overzichtsstudie, verricht in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad The Lancet Oncology, blijkt dat glysofaat – het hoofdbestanddeel in ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel Roundup – ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen’.

De auteurs van de overzichtsstudie citeren drie studies waaruit blijkt dat mensen die regelmatig worden blootgesteld aan glysofaat – zoals boerderijmedewerkers – een ‘verhoogd risico hebben op non-Hodgkinlymfomen, zelfs na correctie voor blootstelling aan andere pesticiden’. Daarnaast worden studies op zowel mensen als dieren aangehaald, waaruit zou blijken dat de chemische stof “cellen beschadigt op DNA- en chromosomaal niveau, bij zoogdieren, en bij menselijke dierlijke cellen in vitro”. Ook zou zijn bij inwoners van diverse landbouwgemeenschappen ‘verhoogde chromosomale schade’ in het bloed zijn gemeten nadat er met glysofaat (in diverse samenstellingen) was gespoten.

Bekijk ook ZEMBLA: De gen-tech lobby

Cc-foto: Mike Mozart

Geef een reactie

Laatste reacties (42)