Laatste update 21:42
32

WHO: Covid-19-uitbraak is pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Covid-19 uitgeroepen tot een pandemie. Andere deskundigen meenden al langer dat de uitbraak van het nieuwe coronavirus voor dat predicaat in aanmerking kwam. Een pandemie is een epidemie die wereldwijd toeslaat. Er zijn meer dan 120.000 infecties vastgesteld in ten minste 114 landen.

“Dit is de eerste pandemie die wordt veroorzaakt door een coronavirus”, aldus Tedros Ghebreyesus, secretaris-generaal van de WHO. “In de afgelopen twee weken is het aantal besmettingen met Covid-19 buiten China verdertienvoudigd en het aantal getroffen landen is verdrievoudigd.” De WHO-baas verwacht dat het aantal infecties en doden de komende dagen en weken verder zal stijgen.

De laatste keer dat de WHO een pandemie uitriep was ten tijde van de varkensgriep (H1N1) in 2009. Dat kwam de Wereldgezondheidsorganisatie destijds op kritiek te staan van mensen die meenden dat de situatie daarvoor niet ernstig genoeg was.

Met name in Italië is de nood op dit moment hoog. Woensdag werd bekend dat er in dat land 2.312 vastgestelde infecties bijkwamen. Dat is de grootste stijging sinds de eerste melding op 20 februari. In totaal zijn er nu bijna 12.500 geregistreerde besmettingen in Italië.

Scholen en universiteiten
In Denemarken worden de komende dagen alle kinderdagverblijven, scholen en universiteiten gesloten. Ook de meeste ambtenaren moeten vanaf vrijdag thuisblijven.

In Nederland heeft het UMCG in Groningen besloten om te stoppen met alle onderwijsactiviteiten, meldt RTV Noord. Er zijn in ieder geval tot 4 april geen werkcolleges en tentamens. Het ziekenhuis is bang dat studenten medewerkers kunnen besmetten.

Lees ook:
‘Overheid te laks met virusbestrijding’
Merkel: Driekwart Duitse bevolking kans op coronabesmetting
In één dag 121 nieuwe besmettingen coronavirus Nederland
Draaiboek pandemie: in uiterste geval geen opname voor 80-plussers

Geef een reactie

Laatste reacties (32)