36

WHO-directeur: Ebola-aanpak is spiegel van de samenleving

'Er is te weinig onderzoek gedaan omdat ebola een ziekte is van arme mensen in arme landen'

“De farmaceutische industrie heeft onvoldoende geanticipeerd op de huidige ebola-uitbraak.” Die stelling neemt de Wereld Gezondheidsorganisatie in de mond. De ziekte kan volgens de WHO niet behandeld worden omdat nog onvoldoende onderzoek is gedaan en dat feit is een afspiegeling van de samenleving, aldus de WHO.

Plaatsvervangend directeur-generaal Marie-Paule Kieny van de WHO gaf een stevig interview aan de Franse krant Libération. Farmaceuten hebben volgens haar te weinig onderzoek naar de ziekte gedaan omdat ebola een ‘ziekte van arme mensen in arme landen is’.

Kieny meent dat de samenleving heeft gefaald door zorgverzekeraars zoveel macht te geven. Zij steken alleen geld in de ontwikkeling van medicijnen tegen zeldzame ziektes in Europa.

Vrijdag liet de WHO weten dat ebola de afgelopen weken 1069 slachtoffers heeft geëist in West-Afrika. Kieny laat weten dat het er nog veel meer zijn en ze maakt zich zorgen. Er zijn nog veel meer buitenlandse artsen en verplegers nodig. Het plaatselijk personenl is uitgeput en angstig.

Volkskrant: WHO: ontbreken ebola-medicijn is falen van samenleving gebaseerd op winst

cc-foto: Pan American Health Organization

Geef een reactie

Laatste reacties (36)