4

WHO: ‘Haal zelftests op tbc uit de markt’

Tbc-tests, gemaakt in Europa en Amerika worden veel gekocht in arme landen maar ze werken niet

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil een verbod op bloedtesten waarmee tbc kan worden aangetoond. De testen controleren of het lichaam anti-stoffen heeft ontwikkeld tegen de ziekte, maar deze manier is erg onbetrouwbaar zo blijkt uit onderzoek. Vaak stelt de test een foute diagnose en volgt een verkeerde behandeling terwijl die persoon wel tbc heeft.

Uit onderzoek van de WHO blijkt dat de test bij een onacceptabel hoog aantal mensen de ziekte niet constateert, terwijl ze de ziekte wel hebben. Op de markt circuleren 18 verschillende merken van deze bloedtesten. Ze worden gemaakt in Europa en Noord-Amerika en kosten ongeveer 25 euro per stuk. Vooral ontwikkelingslanden nemen ze af. Ze hebben minder strenge regels waaraan medische testen moeten voldoen en bovendien is het goedkoper dan een microbiologische test, de meest betrouwbare manier om tbc aan te tonen.

Bloedtesten voor tbc richten zich expres op mensen die in landen wonen waar weinig regelgeving is. Deze marketingtechnieken overstijgen het welzijn van de patiënten”, zegt dokter Karin Weyer, coordinater van WHO’s Stop tbc afdeling. “Het is miljoenenbusiness gericht op matige tests die onbetrouwbaar zijn.

Jaarlijks sterven 1,7 miljoen mensen aan tbc. De ziekte komt vaak voor bij mensen die ook HIV hebben. Wie tijdig ontdekt dat hij tbc heeft, kan nog goed behandeld worden.

NOS: WHO:verbod op commerciële tbc-test

cc-foto: Aldenchestwick

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (4)