Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WHO: homomannen moeten preventief HIV-medicijnen slikken

  •  
13-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
hivremmer300.jpg
Wereldgezondheidsorganisatie adviseert antivirale medicatie aan gezonde homomannen om 'explosieve' HIV-epidemie in te stoppen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in haar nieuwste rapport een streng advies uitgesproken voor mannen die seks hebben met mannen, om preventief HIV-medicatie te nemen. De WHO hoopt daarmee de verspreiding van het HIV-virus onder homoseksuele mannen een halt toe te roepen.
Het nemen van antivirale medicijnen door gezonde homomannen moet volgens de organisatie worden gezien als een ‘aanvullend voorbehoedsmiddel’ – naast condoomgebruik en regelmatige SOA-testen – om besmetting te voorkomen. De WHO schrijft dat een toename van het gebruik van HIV-medicatie de verspreiding van het virus kan helpen stoppen en de komende tien jaar een miljoen nieuwe besmetting kan voorkomen.
Mannen die antivirale medicatie slikken hebben een veel kleinere kans om besmet te raken of om het virus door te geven. Een studie uit 2010 (Pre-Exposure Prophylaxis as HIV Prevention Among Men who Have Sex with Men) heeft aangetoond dat het besmettingsrisico onder mannen die seks hebben met mannen met 92 procent afneemt als preventief HIV-medicatie wordt geslikt.
De huidige opmars van het virus wordt geweten aan een meer ontspannen houding ten opzichte van de ziekte, die – mits behandeld met de juiste medicijnen – niet langer meer fataal hoeft te zijn.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.