14

WHO trekt benoeming Mugabe als goodwill-ambassadeur terug

De World Health Organization (WHO) heeft de nominatie van Robert Mugabe als goodwill-ambassadeur teruggetrokken, vanwege een storm van verontwaardiging om de  benoeming van de Zimbabwaanse dictator.

Het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, roemde eerder de inzet van Mugabe voor de gezondheid van zijn volk. Critici wezen er echter op dat de gezondheidszorg in Zimbabwe volledig is ingestort in de dertig jaar dat Mugabe regeert. Sterker nog, Mugabe zelf gaat naar het buitenland voor zijn eigen medische zorg, terwijl hij zijn zijn land en diens straatarme bevolking naar de rand van de afgrond heeft gebracht.

Na overleg met de Zimbabwaanse overheid heeft Tedros besloten dat het terugtrekken van de benoeming van Mugabe ‘in het belang’ van de World Health Organization was. Eerder hoopte Tedros juist dat het benoemen van Mugabe tot ambassadeur ertoe zou leiden dat hij een positieve invloed zou hebben op de regio.

De Britse Regering en de Canadese premier Justin Trudeau spraken zich uit tegen de beslissing. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde de benoeming een ‘stuitend, slecht en bizar idee’. De grootste oppositiepartij van Zimbabwe noemde de keuze ‘belachelijk’. Human Rights Watch vond het ‘beschamend’.

BBC: WHO cancels Robert Mugabe goodwill ambassador role

cc-foto: a-birdie

Lees ook:
Ziek: WHO benoemt Mugabe tot ambassadeur

Geef een reactie

Laatste reacties (14)