105

WHO: vlees logische bron EHEC-bacterie

Spoor bacterie leidt naar restaurant in Lübeck en naar havenfeest in Hamburg

Een Italiaanse deskundige van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft gezegd er van uit te gaan dat vlees de bron is van de huidige golf van besmettingen met de EHEC-bacterie.

Dat meldt Het Parool. Tot nu toe werd er steeds van uit gegaan dat de bacterie via rauwkost werd overgebracht. Donato Greco:

De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers’, aldus Donato Greco.

Greco heeft nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën op groente of fruit gevonden. De resistentie van de bacterie tegen antibiotica zou ook kunnen worden verklaard doordat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica wordt gebruikt.

In Duitsland zijn onderzoekers er intussen achtergekomen dat een flink aantal van de mensen die besmet zijn met de bacterie hebben gegeten bij één bepaald restaurant in Lübeck. De autoriteiten onderzoeken nu de toeleveranciers van het restaurant. Ook het Havenfeest in Hamburg wordt genoemd als mogelijke besmettingsbron.

Foto CC: Mccheek

Geef een reactie

Laatste reacties (105)