8

Wie beschermt de oorlogsverslaggevers in Syrië?

Sunday Times neemt geen foto's meer af van fotografen in Syrië om hen tegen zichzelf te beschermen 

Oorlogsverslaggevers en -fotografen lopen vaak grote risico’s wanneer ze op pad zijn. In een gebied waar soms bijna letterlijk de hel wordt nagebootst, is het schipperen tussen veiligheid en een mooie foto of een goed verhaal. Niemand anders dan de correspondent zelf kan op zo’n moment het risico inschatten. Maar om de freelance fotografen in Syrië tegen zichzelf in bescherming te nemen, heeft de Sunday Times besloten geen foto’s meer van hen af te nemen.


Op het blog van persbureau Reuters verschenen foto’s van fotograaf Goran Tomasevic (let op: sommige beelden kunnen als schokkend ervaren worden). Hij kwam midden in een gevecht terecht en besloot van de situatie gebruik te nemen. De vraag die na de publicatie van de foto’s rees was: “Mag je fotografen inzetten in gevaarlijke situaties?”

De Sunday Times heeft inmiddels de foto’s van fotograaf Rick Findler geweigerd. De krant zegt hierover dat het freelancers niet wenst aan te moedigen om uitzonderlijke risico’s te nemen. Findler is het daar absoluut niet mee eens en stelt dat het de verantwoordelijkheid van de fotografen zelf is. Foto’s van alle freelance fotografen in Syrië zijn niet meer welkom bij de krant.

In 2012 was Syrië het dodelijkste land voor journalisten; 28 journalisten kwamen er om het leven.

De discussie is niet geheel nieuw. Vorig jaar besloot NOS Nieuws geen berichtgeving meer af te nemen van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen uit Syrië. Het zou te gevaarlijk zijn in het land voor verslaggevers om daar aanwezig te zijn.

Foto voorpagina: De ouders van de in Syrië vermiste Austin Tice spreken op een persconferentie in Beirut

Huffington Post: Sunday Times Tells Freelance Journalist To Stop Sending Photographs From Syria

PetaPixel: Sunday Times Telling Freelance Photogs Not to Submit War Images From Syria

Geef een reactie

Laatste reacties (8)