13

Wie betaalt de zorg voor kinderen op school?

Steeds meer kinderen komen in de knel door nieuwe ingewikkelde wetgeving … Ouders van kastje naar de muur gestuurd

Sinds begin dit jaar komen kinderen die veel zorg nodig hebben op school steeds vaker in de knel. Dat schrijft de NOS. In de praktijk is namelijk onduidelijk wie moet betalen voor hun intensieve zorg of begeleiding in de klas. Dat komt door een aantal veranderingen in de zorg en het passend onderwijs. ‘We zijn begin dit jaar van één wet naar drie wetten gegaan en dat is hartstikke ingewikkeld’, aldus Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de organisatie voor mensen met een handicap.

Soffer trekt in het NOS Radio 1-journaal aan de bel. Volgens hem zijn tientallen ouders aan het uitzoeken hoe ze die extra zorg kunnen regelen en wie het moet betalen. Soffer legt uit:

Vanaf 1 januari komt het geld uit drie wetten: een deel betalen de zorgverzekeraars, een deel betalen de gemeenten via de Jeugdwet en een stukje ligt nog bij de Rijksoverheid via de Wet langdurige zorg […] Het is allemaal wel geregeld in theorie, maar er is nog ontzettend veel onduidelijk. Met name de zorgverzekeraars weten ook nog niet precies hoe het zit. Ouders worden van het kastje naar de muur gestuurd en dat kan natuurlijk niet.

De partijen wijzen naar elkaar wanneer ouders met vragen komen over de zorg. En als de zorg dan uiteindelijk wegvalt, gaan sommige ouders die zelf regelen. Of de kinderen komen thuis te zitten, omdat de school de zorg niet meer aankan. Soffer vertelt in het Radio 1-journaal ook dat sommige scholen, die verwachten dat ze de inkomsten voor de extra zorg niet gaan krijgen, de kinderen dan maar doorverwijzen naar zorginstellingen.

NOS: ‘Ouders gaan van kastje naar de muur’

cc-foto: Atelier PRO

Geef een reactie

Laatste reacties (13)