94

Wie gaat de Griekse schulden slikken?

Update: Overleg Eurogroep en Griekenland mislukt ... Grieken waren vooraf nog positief over nieuwe afspraken, ministers eurozone bleven sceptisch

Met lood in de schoenen verzamelen de Europese ministers van Financiën zich later maandag in Brussel om te praten over een oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Hoewel de Grieken zeggen ‘vol vertrouwen’ te zijn over een mogelijke overeenkomst, overheerst in de Noordelijke eurolanden toch vooral scepsis. Griekenland wil nieuwe afspraken over haar schuldenlast en economische doelstellingen, terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) koste wat kost willen vasthouden aan de bestaande afspraken.

Updates onderaan

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zei maandag op de radio niet optimistisch te zijn dat een deal kan worden bereikt:

Op basis van wat ik gehoord heb over de technische besprekingen dit weekend ben ik zeer sceptisch, maar we krijgen vandaag een rapport dus we zullen zien. Overigens ziet Duitsland Griekenland niet graag vertrekken uit de eurozone, maar de nieuwe regering dient zich wel aan een minimum van afspraken te houden. Het probleem is dat Griekenland te lang boven zijn stand geleefd heeft en dat niemand nog bereid is om Griekenland geld te geven zonder garanties.

De kersverse Griekse premier, Alexis Tsipras, verklaarde dit weekend in een interview met het Duitse weekblad Stern dat zijn regering tijd nodig heeft om hervormingen door te voeren en het wanbestuur uit het verleden achter zich te laten:

Ik verwacht moeizame onderhandelingen, maar ben niettemin vol vertrouwen. Ik beloof je: als er een akkoord komt zal Griekenland over zes maanden een compleet ander land zijn.

Uit opiniepeilingen blijkt dat 79 procent van de Grieken achter zijn beleid staan en dat 74 procent het optimisme van Tsipras over het slagen van de onderhandelingen deelt. 

Update 20.00 uur – Geen akkoord Eurogroep en Griekenland

Het overleg tussen de Grieken en de Eurogroep is beëindigd zonder dat de partijen overeenstemming hebben bereikt over nieuwe financiële maatregelen. Griekenland heeft de voorstellen van de Eurogroep verworpen en de Eurogroep wilde niet meer water bij de wijn doen. De eurolanden houden vast aan het huidige steunprogramma.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem laat weten dat als de Grieken verder willen praten over dat pakket en de voorwaarden, er vrijdag een nieuwe bijeenkomst georganiseerd kan worden.

Foto: Duitse praalwagens tijdens de traditionele Rosenmontag-carnavalsoptocht tonen Tsipras die met een katapult een eenogige Angela Merkel onder schot houdt, ANP.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)