141

Wie houdt van wie?

Welke partij is het meest geliefd onder alle kiezers? En van welke partij is de afkeer het grootst?

In de peiling door Maurice de Hond van deze week zijn nauwelijks veranderingen met vorige week te bespeuren. De verschillen bedragen niet meer dan 1 zetel meer of minder en zeggen daarom niets. Maurice de Hond peilde ook de voor- en afkeuren over andere partijen. En die schetsen een opmerkelijk beeld.

De meest geliefde regeringspartij is D66, met 52 procent van het totaal aantal voorkeuren. Opvallend: De afkeer van de SGP is nog net een procentje groter dan die van de PVV. Beide partijen zijn overduidelijk het minst geliefd bij de Nederlandse kiezer. Toevallig ook net de twee partijen waar het minderheidskabinet van Mark Rutte  mee samenwerkte, een ongelukkige partnerkeuze dus. Bij het CDA blijkt de afkeer van de PVV ook nog groter dan bij de PvdA.

Wie houdt van wie? Bij de PVV zijn ze het meest gecharmeerd van de VVD maar ook wel een beetje van de SP. Hoe leuk zou dat zijn: een coalitie van VVD-PVV-SP?
VVD’ers regeren het liefst met CDA en D66, een coalitie die ze in 2003 ook al eens vormden en drie jaar stand hield.

CDA-kiezers geven met stip de voorkeur aan de VVD, op afstand gevolgd door D66 en CU. Opvallend: CDA’ers vormen liever een coalitie met de SGP dan met de SP. Nog opvallender: Van alle kiezers vinden bij het CDA de minste stemmers dat hun eigen partij in de regering moet komen.

Onder D66-stemmers heerst ook een voorkeur voor de VVD als regeringspartij, gevolgd door GroenLinks en daarna PvdA. Inderdaad: Paars Plus. Slechts 1 procent van de D66 kiezers ziet de SGP zitten.

PvdA’ers gaan het liefste in zee met de SP, gevolgd door D66. Bij deze partij is de afkeer van de SGP groter dan die van de PVV.

SP’ers willen eigenlijk alleen regeren met de PvdA. Geen enkele andere partij haalt bij de meerderheid van de SP-stemmers een voorkeur. GroenLinks is nog de beste tweede keuze met 41 procent.

GroenLinksers zijn dol op D66. De Groenen houden net zoveel van de liberalen als SP’ers van de PvdA. Helaas voor GroenLinksers is die liefde nauwelijks wederzijds. Slechts 51% van de D66’ers ziet het ook zo.

Kortom, het Nederlandse politieke landschap lijkt inmiddels een beetje op een parenclub waar iedereen op de barkruk blijft zitten omdat het maar niet voldoende wederzijds wil klikken. Daar zal de SGP tevreden mee zijn.

Meer peilingen bij Peil

Geef een reactie

Laatste reacties (141)