Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie is de grootste misleider?

  •  
18-05-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Schijf_van_misleiding_300.jpg
FoodWatch start Gouden Windei 2011 verkiezingen... Stem nu!
Wie wint het Gouden Windei 2011? Wordt dat Blue Band Goede Start! Witbrood met zijn valse volkorenclaim? Honigs Limburgse Asperge-soep met een half procent asperge? Of het dure onzinwatertje Crystal Clear Shine?
Stem nu op de grootste misleider van 2011! Foodwatch heeft vijf producten genomineerd. U mag beslissen. Welk voedselproducent verkocht u het afgelopen jaar de meeste gebakken lucht? Tot en met 7 juni kunt u uw stem uitbrengen. Op 8 juni maakt foodwatch bekend wie de winnaar is.
Wilt u meer weten over de genomineerden? Beweeg uw muis over de plaatjes in het onderstaande stemformulier en maak een selectie, waarna u op de stemknop klikt, of scroll naar beneden voor de uitgebreide achtergrondinformatie.
Blue Band Goede Start! Witbrood
Blue Band Goede Start! Witbrood misleidt consumenten met een onterechte gezondheidsclaim: ‘het lekkerste wit waar volkoren in zit’. Maar er zit helemaal geen volkoren in! Dit witbrood bevat nauwelijks de gezonde voedingsvezels en micronutriënten die van nature in volkorenmeel zitten. Unilever heeft de natuurlijke vezels vervangen door kunstmatige toevoegingen die niet hetzelfde gezondheidseffect hebben op uw hart en darmen. Daar komt nog bij dat de multinational en zijn collega’s stellen dat u dagelijks slechts 25 gram vezels nodig heeft, terwijl de Gezondheidsraad 30-40 gram adviseert: dubbele misleiding dus! Extra kwalijk, omdat 90 procent van de Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgt. Bovendien richt het concern zich expliciet op kinderen, die zo ‘leren’ dat witbrood heus wel gezond is. Maar Blue Band Goede Start! Witbrood is absoluut geen goed alternatief voor echt volkorenbrood.
Crystal Clear Shine Cranberry Vlierbloesem
Vrumona misleidt consumenten en vooral vrouwen heel bewust, zowel met haar product als via haar uitgebreide website. Crystal Clear Shine, waar je volgens Vrumona van gaat stralen, voegt vitamines toe die helemaal niet ontbreken in onze dagelijkse voeding. Het drankje is caloriearm dankzij zoetstoffen waarvan niet zeker is dat ze veilig of goed voor je lijn zijn. Gewoon kraanwater voldoet in Nederland aan hogere eisen dan het ‘zuiverende bronwater’ in Crystal Clear Shine en is bovendien honderden keren goedkoper. De (onbewezen) effecten van Aloë vera waarmee Vrumona schermt, zijn vooral bekend van huidcrèmes. In een drankje kan de stof hooguit laxerend werken. Er zit bovendien slechts een honderdste theelepel cranberrysap in een 0,5 literflesje Crystal Clear Shine Cranberry Vlierbloesem. Kortom: als je alle ingrediënten analyseert, blijft er niets over van de gezondheidsclaims waarmee Vrumona vrouwen wil verleiden zijn drankje te kopen. Je betaalt als consument uitsluitend voor een opgeblazen marketingcircus.
Honig Limburgse Asperge-crèmesoep
Honig stopt niet meer dan een vingerkootje asperge in 1,5 liter Limburgse Asperge-crèmesoep. Zelfs dat is eigenlijk al te veel eer: het gaat om aspergepoeder. De ‘extra krachtige’ smaak is dan ook niet te danken aan die 0,5% asperge, maar aan veel smaakversterkers en aspergearoma. Een van de smaakversterkers is afkomstig van vlees of vis. Ongeschikt voor vegetariërs en bovendien niet halal of kosjer… maar dat zet Honig niet op de verpakking. De Limburgse Asperge-crèmesoep lag tot voor kort in de winkels als Franse Asperge-crèmesoep. De ingrediënten zijn exact hetzelfde, maar Honig wil meeliften op de trend naar lokaal geproduceerd voedsel en gaf zijn soepje een andere naam. Ook in de Limburgse variant zijn de dure, smaakvolle bestanddelen vervangen door goedkope, kunstmatige ingrediënten. Honig is zelfs zo brutaal als groentetip te geven: ‘voeg 125 g gesneden stukjes asperge toe’. Dan kun je beter zelf een echte aspergesoep maken!
Liga FruitKick eXtra Framboos
Liga probeert haar suikervolle reep te slijten aan een publiek dat graag een tussendoortje eet, maar niet van ongezonde snacks houdt. ‘46% fruitvulling’ knalt het van de verpakking, en ‘bron van voedingsvezels’. ‘Rijk aan vitamine E en B1′, dat staat ook heel gezond. Helaas: Liga’s FruitKick is net zo ongezond als de fruitrepen van zijn concurrenten. Volgens een steekproef van foodwatch is ‘30% minder suikers’ dan ook een ongefundeerde claim. In Liga zien we opnieuw een producent die zich een plaatsje naar het gezondheidsschap elleboogt met misleidende praatjes. De ‘bron van voedingsvezels’ is grotendeels nep en het beloofde fruit zit er nauwelijks in, slechts 6,7%. De rest van de zogenaamde fruitvulling bestaat uit vulmiddel en suiker. Het belangrijkste ingrediënt van deze ‘fruitvulling’, de goedkope maïssuiker glucose-fructosestroop, is ook nog eens omstreden als mogelijke veroorzaker van overgewicht. Zorgeloos genieten? Zeker niet!
Nestlé FruitFlesje Aardbei-Peer
Opvolgmelk vervangt borstvoeding voor kinderen tot 1 jaar. Nestlé probeert zijn FruitFlesje aan jonge ouders te slijten met de suggestie dat dit ‘100% opvolgmelk’ bevat. Bovendien claimt ‘dé babyvoedingsspecialist’ dat het drankje een ‘lekker frisse en fruitige afwisseling’ is van gewone opvolgmelk. Klinkt wellicht interessant, maar volgens deskundigen hebben baby’s helemaal geen behoefte aan samengestelde smaken: ze moeten juist afzonderlijke smaken leren kennen. Misleidend is ook de toevoeging ‘voor kinderen van 6 tot 36 maanden’. Dit is puur een strategie om klanten 30 overbodige maanden lang aan Nestlé te binden. In het FruitFlesje zit slechts 7 procent ‘fruit’: aardbeienpuree en geconcentreerd perensap. Die dienen vooral als handige (legale) truc om een soortgelijk suikergehalte als moedermelk te bereiken zonder er al te veel zichtbaar toegevoegde suikers in te stoppen. Het met water aangelengde ‘flesje’ kost twee keer zoveel als standaardopvolgmelk en tot vijf keer zoveel als gewone melk. FruitFlesje is voor Nestlé dus een echte melkkoe!

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.