253

Wie is er bang voor rood en blauw?

Rutte en Samsom samen bij Kamp: 'Vertrouwen in mogelijke samenwerking' ... Leiders van VVD en PvdA constateren 'groeiend draagvlak' voor samenwerking  ... SP: Linkse kiezer wordt bedrogen

Diederik Samsom en Mark Rutte hebben maandagmiddag samen met Henk Kamp gesproken. De leiders van PvdA en VVD waren eerder afzonderlijk van elkaar bij de verkenner. Na afloop van deze gesprekken constateerden ze beiden dat ze er ‘een groeiend draagvlak’ is voor samenwerking tussen de twee partijen, zo meldt de Volkskrant.


Volkskrant:

Diederik Samsom van de PvdA zei dat er draagvlak lijkt te bestaan voor een kabinet met tenminste PvdA en VVD, zoals zijn partij vrijdag al adviseerde. Samsom baseert zijn indruk nu op basis van de gesprekken die alle lijsttrekkers met verkenner Henk Kamp hebben gehad, zei hij vandaag na afloop van een gesprek met de VVD’er Kamp.

VVD-leider Mark Rutte zei bij aankomst ook het gevoel te hebben dat er draagvlak is. Verder ging Rutte niet in op vragen.

Mochten er meer partijen bij worden betrokken, dan gaat Samsoms voorkeur uit naar de SP. Rutte zei eerder dat hij een links blok niet aan een meerderheid zou helpen.

Vorige week spraken de meeste andere partijen eveneens uit dat de twee grootste spelers nu aan zet zijn. Alleen de SP noemde dat toen een ‘zinloze exercitie’. SP-senator Tiny Kox herhaalt maandag in Trouw de bezwaren tegen een kabinet van PvdA en VVD:

Diederik Samsom is een linkse politicus met een links verhaal. Als hij een coalitie gaat vormen met de VVD, dan wordt de linkse kiezer bedrogen.”

Kox gelooft niet dat de VVD en PvdA samen in een kabinet gaan deelnemen.

Als het CDA ook nog aanschuift, helpt Samsom gewoon het vorige kabinet aan een meerderheid.”

Kamp doet uiterlijk woensdag verslag van de verkennende gesprekken. De Tweede Kamer kan het stuk dan donderdag meenemen in het debat over de verkiezingsuitslag. Daar wordt waarschijnlijk ook bepaald wie als informateur wordt aangesteld. Dit kunnen ook meerdere informateurs zijn. Ook besluit de Kamer welke opdracht wordt meegegeven aan de informateur/informateurs.

Volkskrant: Samsom en Rutte samen bij verkenner Kamp

Trouw: Tiny Kox: Samsom kan niet om de SP heen

Update 14:30

Rutte en Samsom hebben voldoende vertrouwen in een samenwerking, stelden ze bij het verlaten van het gesprek bij Kamp. De NOS meldt (zie ook video):

VVD-leider Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat de gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking. PvdA-leider Samsom liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit.

Over deelname van een derde partij is niets gezegd.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (253)