38

Wie niet horen wil, moet maar voelen

Indiase vrouw groeit uit tot nationaal rolmodel

Een filmpje van een Indiase vrouw die niet met zich laat sollen heeft in dat land veel stof doen opwaaien. De vrouw werd op een station lastig gevallen door een man en reageert door hem een flinke klap voor zijn kop te geven en op de grond te gooien.

De actie wordt gezien als een overwinning in de moeizame strijd voor vrouwenrechten in India. In India vonden de laatste maanden verscheidene felle protestmarsen plaats als gevolg van de publieke woede over de vele onbestrafte seksuele misdrijven tegen vrouwen.

Intussen heeft de Indiase overheid de uitzending van een documentaire verboden, waarin een van de vijf veroordeelden van de brutale groepsverkrachting van en de moord op de Indiase studente Jyoti op een bus in Delhi in 2012 werd geïnterviewd. In de film zegt hij dat dat het allemaal de schuld van het slachtoffer was:

Een meisje draagt veel meer verantwoordelijkheid in een verkrachting dan de jongen. Jongens en meisjes zijn niet gelijk. Huishoudelijke taken zijn voor de vrouwen. Zij mogen ’s nachts niet rondhangen in discotheken en bars, geen verkeerde dingen doen, geen verkeerde kleren dragen. Zo’n 20 procent van de meisjes is goed. (…) Als ze verkracht wordt, mag ze zich niet verzetten. Ze had de verkrachting gewoon in stilte moeten ondergaan. Dan zouden ze haar nadien gewoon ergens afgezet hebben en enkel haar vriendje ineengeslagen hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)