15

Wie oprecht lacht, leeft langer

Amerikaanse wetenschappers onderzoeken honkbalplaatjes

Wie vaak oprecht glimlacht, leeft langer. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen aan Wayne State University in Detroit. Reden: zo iemand voelt zich gemiddeld beter en gelukkiger. Geluk maakt gezond en wie gezond is, leeft langer.

De psychologen baseren zich op een onderzoek dat ze binnenkort publiceren in Psychological Science, zo meldt NRC Handelsblad.

Ze bekeken een kleine tweehonderd portretfoto’s van Amerikaanse honkballers uit het naslagwerk Baseball Register van 1952. Die foto’s deelden ze in in drie categorieën: geen glimlach, gedeeltelijke glimlach en oprechte glimlach (waarbij ook de ogen meelachen). Daarna zochten ze op welke honkballers al waren overleden en hoe oud die waren geworden.

Van de 150 overledenen waren de 63 spelers zonder glimlach gemiddeld 73 jaar geworden, de 64 spelers met gedeeltelijke glimlach 75 jaar en de 23 spelers met een volle glimlach 80 jaar.

De onderzoekers controleerden nog of het hem niet in de aantrekkelijkheid van de spelers zat in plaats van de glimlach – mooie mensen hebben vaak meer succes in het leven en dat zou ook wel eens heilzaam kunnen werken. Er bleek echter geen verband te zijn tussen mooie en langer levende honkballers.

Dat mensen die graag glimlachen lang leven, komt overeen met eerder onderzoek naar lachen op foto’s. Zo werd er al eens aangetoond dat vrouwen die op hun 21e lachend op de foto stonden in het jaarboek van hun universiteit, ook decennia later nog positiever in het leven staan. Vorig jaar wisten psychologen aan te tonen dat mensen die vaak glimlachen op foto’s minder vaak scheiden.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)