99

Wie slim is, gaat naar Duitsland

Crisis brengt nieuwe Europese volksverhuizing op gang ... Talent vertrekt naar Duitsland

De eurocrisis brengt een nieuwe volksverhuizing op gang binnen de Schengenlanden. Vooral hoogopgeleiden verhuizen in groten getale naar Duitsland, het Europese land waar de werkloosheidscijfers het laagst sinds twintig jaar zijn.

frankfurt marathon 2011
De Los Angeles Times bericht over jonge Spaanse hoogopgeleiden die naar Duitsland verkassen. De stroom groeit en roept de vrees op voor een ‘brain drain’, het wegstromen van knappe koppen, een fenomeen dat tot nu toe vooral op ontwikkelingslanden van toepassing was. In de eerste zes maanden van 2011 steeg het aantal Spanjaarden dat naar Duitsland verhuist met 49 procent, in Griekenland was dat zelfs 84 procent. De migratie nam zulke grote vormen aan dat Duitsland voor het eerst in acht jaar weer een bevolkingsgroei kende.

De Los Angeles Times vergelijkt de migratiestromen met die in de Verenigde Staten waar het fenomeen dat mensen trekken naar gebieden met meer werk al langer bestaat.

De krant plaatst ook kanttekeningen. Door de crisis getroffen landen raken hun meest talentvolle burgers kwijt. In Ierland bijvoorbeeld nam de emigratie toe tot 1000 mensen per week. De oproep van Merkel aan hoogopgeleiden in Spanje om naar Duitsland te komen, heeft dan ook kwaad bloed gezet.

Los Angeles Times: As EU migrants flood Germany, some nations fear a brain drain

cc-foto: Sam Chills

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)