17

Wie stopt Boko Haram?

Satellietbeelden Nigeria tonen hoe Boko Haram 'hele dorpen van de kaart veegt' ... Amnesty: bloedigste aanval van Boko Haram ooit

Er lijkt geen einde te komen aan de lijst met gruwelijkheden die terreurgroep Boko Haram begaat in Nigeria. Naast het ontvoeren en verkopen van honderden schoolkinderen en het plegen van aanslagen waarbij jonge kinderen met bomgordels worden ingezet, blijkt uit satellietbeelden dat zelfs hele dorpen worden weggevaagd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt op basis van getuigenverklaringen en de beelden over ‘mogelijk tweeduizend’ doden en ‘de bloedigste aanval van Boko Haram ooit’.


Eerder deze maand zouden honderden doden zijn gevallen bij de inname van de stad Baga in het noordoosten van Nigeria. Ook in de dagen erna gingen de moordpartijen door. Daarbij zou Boko Haram een vrouw die aan het bevallen was hebben gedood. Volgens overlevenden zijn driehonderd vrouwen ontvoerd. Onderstaande satellietbeelden werden op twee verschillende tijdstippen gemaakt – de dag voor de aanval en vier dagen daarna – en tonen meer dan 3.700 woningen en gebouwen die volledig of gedeeltelijk zijn weggevaagd. Op de foto’s van na de aanval is ook te zien dat alle houten vissersbootjes aan de kust zijn verdwenen. Vermoedelijk zijn deze gebruikt door vluchtende inwoners.

De Verenigde Naties hebben de regering van Nigeria opgeroepen om orde en rust in het noordoosten van het land te herstellen en daarnaast een onderzoek in te stellen naar de massamoorden in Baga. Dat er massamoorden zijn geweest wordt volgens de VN-zegsman niet betwijfeld, maar hij noemt daarnaast ‘wild uiteenlopende’ dodencijfers. Het dodenaantal dat Amnesty noemt staat in schril contrast met de ‘hooguit 150 doden’ waarvan de Nigeriaanse overheid spreekt. De autoriteiten staan erom bekend aantallen slachtoffers lager in te schatten om het conflict en het gebruik aan controle daarop te bagatelliseren.

Cc-foto: satellietbeelden Amnesty

Geef een reactie

Laatste reacties (17)