9

Wie van de vier?

Update: ook voormalig Tweede Kamerlid Jeroen de Lange zou zich hebben gemeld ... Eerder: drie potentiële opvolgers van Asscher: Pieter Hilhorst, Martien Kuitenbrouwer en Roeland Rengelink ...

VARA-presentator en Volkskrant columnist Pieter Hilhorst laat dinsdag in zijn column weten te solliciteren voor de functie van wethouder in Amsterdam. Hij wil Lodewijk Asscher opvolgen. Naast Hilhorst zijn er ook nog twee andere officiële kandidaten: Martien Kuitenbrouwer (voorzitter stadseel Amsterdam-West) en Roeland Rengelink (stadsdeelwethouder Amsterdam-Centrum).

Update 19:35
Ook voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA Jeroen de Lange zou zich mengen in de strijd om het wethouderschap in Amsterdam, dat meldt RTV-NH dinsdagmorgen op de website.

Eerder
Asscher is maandag beëdigd als vice-premier en minister van Sociale Zaken in het kabinet-Rutte II. De afgelopen jaren was hij wethouder van financiën, onderwijs, jeugd en het project 2012 (Wallenaanpak).

Hilhorst schrijft in zijn column dat hij wil ijveren voor ‘een politiek van nabijheid’ waarbij ‘publieke instellingen zijn geworteld in de praktijk’. Hoewel hij nauwelijks bestuurlijke ervaring heeft, heeft hij zich de afgelopen jaren fel tegen de plannen van het eerste kabinet-Rutte verzet. ‘Nu wil ik de kans grijpen om deze ideeën in de praktijk vorm te geven.’

Voorzitter Michiel Geuzinge van de PvdA-afdeling in Amsterdam zei onlangs tegen zender AT5 dat er ‘nog wel wat horden moeten worden genomen voordat Hilhorst aan de bak kan’.

Naast Hilhorst hebben zich nu echter ook twee andere kandidaten gemeld. Rengelink laat in een verklaring weten dat hij zich wil inzetten voor het veiligstellen van banen, een tweedeling wil bestrijden en de jeugd een toekomst wil bieden. “Dat is waar ik mij hard voor wil maken en dat is waarom ik me kandidaat stel”, aldus Rengelink.

Martien Kuitenbrouwer maakte eerder al bekend mee te dingen naar de wethoudersvacature. De steun van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft ze al in de pocket. Hij kandideert zich mogelijk als lijsttrekker voor de raadsverkiezingen in 2014.

cc-foto: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)