68

‘Wie via Nederland belasting ontwijkt moet op een lijst’

GroenLinks eist transparantie ... Bedrijven die een zogenoemde 'advance tax ruling' aanvragen moeten zich kenbaar maken

Bedrijven die via Nederland belasting ontwijken moeten openbaar gemaakt worden op een lijst. Daarvoor pleit GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver. Grote bedrijven kunnen bij de Nederlandse belastingdienst een zogenaamde ‘advance tax ruling’ aanvragen. De bedrijven maken vervolgens vertrouwelijke afspraken met de belastingdienst waardoor ze in de meeste gevallen nog nauwelijks belasting hoeven af te dragen.

Klaver:

Inwoners in heel Europa hebben te maken met pijnlijke bezuinigingen en hogere belastingen, maar door Nederlandse belastingconstructies dragen grote multinationals niet bij aan het oplossen van de crisis. Het is niet te rechtvaardigen dat de rekening van de financiële crisis eenzijdig bij burgers wordt neergelegd.” 

Bij de Nederlandse belastingdienst kloppen veel Zuid-Europese bedrijven aan voor een ‘advance tax ruling’. De Europese Commissie schat dat lidstaten jaarlijks zo’n 1000 miljard euro mislopen door belastingontwijking en belastingfraude. “Dat is bijna 2,5 keer het bedrag dat aan noodsteun is verleend aan Griekenland, Portugal, Cyprus, Spanje en Ierland samen”, aldus GroenLinks.

Als we belastingontwijking Europees aanpakken, dan sterkt dat de economie van Zuid-Europese landen. Meer dan 50 procent van de jongeren in Spanje en Griekenland zijn werkloos. Zij betalen de prijs voor belastingparadijs Nederland. Ik wil daarom precies weten met welke multinationals er afspraken zijn gemaakt over gunstige belastingvoorwaarden”, aldus Klaver.

Bekijk de Tegenlicht uitzending over dit onderwerp hier terug.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)