25

Wie wil er nog raadslid worden?

Gevreesd wordt voor kwaliteit van gemeenteraden, die er de komende jaren veel nieuwe taken bij krijgen ... Minister Plasterk: 'Werk moet beloond' ... 'Aanzien politiek achteruit gegaan'

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Ruim negenduizend worden dan verkozen. Veel partijen kunnen maar moeilijk kandidaten vinden, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Deskundigen en raadsleden maken zich ernstige zorgen.


Door het gebrek aan kandidaten moeten sommige partijen helemaal afzien van de raadsverkiezingen, zoals de Lieropse Lijst uit Someren. Fractievoorzitter Wim Steenbakkers in Nieuwsuur:

Mensen hebben er geen tijd voor en zien de gemeente als iets wat op afstand staat. We kunnen gewoon geen kandidaten vinden. Na 50 jaar stoppen, dat is gewoon heel erg jammer.

Het probleem speelt ook bij de afdelingen van landelijke partijen. Zo zal de SP in Valkenburg, die nu nog een raadslid heeft, niet meedoen aan de verkiezingen.

Kwaliteit
Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede, heeft in meerdere gemeenten gewerkt als burgemeester of waarnemer. Hij is niet onder de indruk van de kwaliteit van de raadsleden:

Ik was als burgemeester heel erg druk met belangrijke en interessante zaken, en moest dan elke maand naar de raad. Dan vroeg ik me telkens af: waar gaat dit over? Raadsleden zijn vooral met zichzelf en procedures bezig.”

Mans vreest de kwaliteit van raadsleden verder zal afneemt nu er steeds minder aanbod is. Dit terwijl de gemeenten er de komende jaren belangrijke taken bij krijgen, zoals de jeugdzorg, de participatiewet en delen van de AWBZ. Hiermee is een bedrag van 16 miljard gemoeid.

Beloning
Om het deeltijdwerk van gemeenteraadsleden aantrekkelijker te maken, moet dat werk degelijk worden beloond. “De vergoeding moet in elk geval zéker niet slechter worden”, zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in Nieuwsuur.

“Het aanzien van de politiek en van politici stijgt ook niet bepaald”, vervolgde Plasterk. Dat politici al snel voor zakkenvuller worden uitgemaakt, noemde hij onterecht, omdat mensen doorgaans niet voor het geld in de raad gaan zitten, maar voor het belang van de gemeente.

Nieuwsuur: Gebrek aan kandidaten gemeenteraad

Foto-cc: Sven Bosman

Geef een reactie

Laatste reacties (25)