134

Wie wil met wie?

VVD ♥ D66 ... CDA ♥ PvdA ... PvdA ♥ SP 

Nu de verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten zijn opgesteld kan het klassieke spel ‘wie wil met wie’ beginnen. De VVD lijkt afgeknapt op regeringspartner CDA en kijkt in plaats daarvan naar D66. Het CDA op zijn beurt lijkt het te hebben gehad met de liberalen en heeft het oog laten vallen op de PvdA. Die liefde lijkt wederzijds, hoewel de sociaaldemocraten de verkiezingen ingaan met een lijstverbinding met de SP en GroenLinks.

VVD♥D66

In het NRC Handelsblad van zaterdag spreekt VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) zijn voorkeur uit voor de liberale broeders van D66:

Mijn ideale coalitie is één met D66. Ook een liberale partij die met de economie stappen wil zetten. Samen met D66 kunnen we dan de kern vormen van een midden-rechtse coalitie die de economie wil vlot trekken.”

Zijlstra verkiest D66 boven het CDA, gewoonlijk de favoriete regeringspartner van de VVD. Het is immers maar afwachten wat er van de christendemocraten overblijft na de verkiezingen.

Bij D66 is nog twijfel of de partij zich helemaal moet overgeven aan de liberale lijn. Wouter Koolmees, de financieel specialist van D66, wil ook tijdens de volgende kabinetsperiode het begrotingstekort wegwerken. “Maar ik vraag me af of ze dat met hun voorstellen kunnen realiseren”, zegt hij. Of het bijvoorbeeld mogelijk is om drie miljard euro op ontwikkelingshulp te bezuinigen moet Koolmees nog zien. Hij denkt dat VVD en D66 op het terrein van de economie en overheidsfinanciën elkaar wel kunnen vinden. “Maar met de veiligheid, immigratie en Europa lopen we nog ver uiteen.”

CDA♥PvdA

Het CDA laat zich niet kennen. Oudgediende Ben Bot gelooft in ieder geval nog in de overwinning. In een interview met NU.nl zegt hij dat lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma minstens dezelfde aantrekkingskracht kan hebben als Jan Peter Balkenende in zijn hoogtijdagen.

Bot vindt dat zijn partij niet bij voorbaat moet willen regeren. “Als je in een verkeerde coalitie zit, word je dat nagedragen. Dat hebben we met de gedoogconstructie door de PVV wel gezien.” Maar mocht het toch zover komen, dan is de alsmaar populairder wordende SP van Emile Roemer een optie, al moet er dan wel veel gebeuren, omdat beide partijen qua partijprogramma ver van elkaar afstaan.

Lijsttrekker Van Haersma Buma kijkt ook uit naar een nieuwe partner voor zijn partij, maar heeft zijn oog laten vallen op de Partij van de Arbeid. Vorige week twitterde Van Haersma Buma: 

In NRC over #cda in het midden. Roep nu ook PvdA op om vanuit het midden flanken te bestrijden. Politieke flanken lossen de crisis niet op.

Hij deed dit naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad (betaalde toegang) dat hem ook citeerde:

Het midden moet van zich afbijten, duidelijk maken dat de flanken niet werken, dat polarisatie niet werkt. Dat doe ik dus.” De PvdA kan hem volgen, stelt hij voor.

Wel moet de partij consistent worden. De PvdA is – net als het CDA – “bereid het moeilijke pro-Europa-verhaal te vertellen”, en dat bevalt Buma wel. Maar dat de partij niet aanhaakte bij het begrotingsakkoord van de Lentevijf, dat was niet nodig volgens hem. En dat de PvdA deze week tegen de verkoop van tanks aan Indonesië is en de Nederlandse deelname aan het JSF-project dwarszit, dat stoort. “En is alleen maar voor de verkiezingen.”

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom lijkt ontvankelijk voor deze uitnodiging. In Trouw zegt hij:

Ik heb uiteraard een ontzettende voorkeur voor de PvdA. Ergens in de buurt zie ik GroenLinks en de SP wel staan. Maar ook het CDA en D66. Kijk maar eens naar het programma van het CDA en vergelijk dat met ons program. Het CDA en de PvdA zijn de enige partijen die nog de ambitie hebben deze samenleving bij elkaar te houden. We zijn allebei volkspartijen en emancipatiepartijen.

NRC: VVD’er Halbe Zijlstra wil coalitie met D66

NU.nl: ‘Van Haersma Buma heeft Balkenende-potentie’

Trouw: ‘Ik kan elke verandering aan’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (134)