76

Wie wordt de nieuwe Jan Marijnissen?

De strijd om de opvolging van SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen is losgebarsten. Vooralsnog tussen Ron Meyer en Sharon Gesthuizen. Wie moet het worden?

In mei liet Jan Marijnissen weten dat hij vertrekt als partijvoorzitter van de SP. Hij vond dat zijn partij er goed voorstond en dat de tijd rijp was voor een opvolger. Die opvolgers staan nu klaar, maar wie het gaat worden is nog de vraag.

Ron Meyer, SP-leider in Heerlen en campagneleider bij FNV, stelde zich maandag kandidaat. De Volkskrant omschrijft hem als een oogappel. Meyer kreeg als FNV-activist al de Gouden Tomaat, de hoogste partijonderscheiding, van Marijnissen uitgereikt. In 2014 wist Meyer de SP de verkiezingen in Heerlen te winnen. De partij is de grootste partij in Heerlen en zit al tien jaar in het bestuur. De politicus en campagneleider heeft ook al gesprekken gevoerd met Marijnissen.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen stelde zich al eerder kandidaat om de nieuwe partijvoorzitter te worden. Ze werkte eerder als medewerkster van oud-fractievoorzitter Agnes Kant en is nu een betrokken en ambitieus Tweede Kamerlid. Gersthuizen wil ‘een frisse wind laten waaien binnen de SP’, aldus de Volkskrant.

Tot woensdag twaalf uur kunnen andere SP’ers zich aanmelden als opvolger van Jan Marijnissen. Maar dat is vooralsnog niet gebeurd, de kans lijktgroot dat de strijd zal worden gevoerd tussen Gesthuizen en Meyer.

Over hoe die strijd geleverd gaat worden verschillen beide kandidaten nu al van mening. Gesthuizen vindt dat de leden de opvolger moeten kiezen, Meyer vindt dat het partijbestuur de voordracht moet doen. Hij heeft het voordeel, want het partijbestuur zal inderdaad de voordracht doen.

De eerste week van september maakt het partijbestuur een voorkeur bekend voor de opvolger. Wat betreft SP-bestuurslid Ronald van Raak is het duidelijk: ‘Ik zie Ron Meyer als de droomkandidaat.’ Maar binnen de Tweede Kamerfractie heeft Gersthuizen weer veel steun. De Volkskrant schrijft dat ze zelfs zonder steun van het bestuur een kans maakt Marijnissen op te volgen.

Ron Meyer ligt misschien meer voor de hand als opvolger omdat hij een vrij traditionele SP-politicus is, maar  Gesthuizen is aparter en frisser en wellicht meer in staat tot vernieuwen. En vernieuwing is misschien wel nodig binnen de SP want de partij verliest steeds meer leden.

Eind november zullen de leden op een congres hun stem uitbrengen.

Lees ‘Oogappel Marijnissen versus een frisse wind‘ in de Volkskrant van dinsdag

Geef een reactie

Laatste reacties (76)