17

Wie wordt Wakker Dier’s liegebeest 2013?

Dierenrechtenorganisatie nomineert: AH Excellent, McDonald's, Duurzaam Palingfonds en Arla Natura

De dierenrechtenorganisatie Wakker Dier nomineert ieder jaar vijf kandidaten voor de titel Liegebeest van het jaar. Het gaat hierbij om producten die consumenten misleiden tot het aankopen van schone schijn door mooie plaatjes of leuzen. Dit jaar zijn FrieslandCampina, McDonalds, AH Excellent, Arla Natura en het Duurzaam Paling Fonds genomineerd.

Wakker Dier schrijft over de verkiezing:

Wakker Dier organiseert deze verkiezing, omdat de écht eerlijke producten weinig kans maken door de vele Liegebeesten in het schap. Mooie plaatjes en leuzen misleiden de consument tot het aankopen van schone schijn, ten koste van diervriendelijkere producten. “Als op een worst eerlijk vermeld werd wat voor een leven een varken in de vee-industrie had, met plaatjes erbij, at iedereen allang biologisch,” aldus Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier. “De harde werkelijkheid zullen we met deze campagne niet op de verpakking krijgen. Maar wat we wel kunnen bereiken is dat eerlijke producten een betere kans krijgen”.

FrieslandCampina maakte dit jaar ‘mooie sier’ met koeien in de wei in een televisiereclame, terwijl koeien al jaren juist minder de wei in mogen. De Albert Heijn slaat de plank compleet mis met het eigen merk AH Excellent, omdat er in de kipfilet met pesto plofkip zit.

En zo bestaan de kipnuggets van McDonald’s uit kippen uit een legbatterij, maar houdt het bedrijf ‘wijselijk’ de mond hierover “want die zijn gemaakt van plofkip. Daar houdt McDonald’s liever haar mond over, op wat vage misleidende praatjes na ergens ver weg op hun website”.

Arla heeft op de verpakking ‘een mooi weidekoe’ staan, terwijl de kaas wordt gemaakt van “melk zonder weidegarantie uit Denemarken, een land waar 70 procent van de koeien altijd binnen staat”.

Tot slot is het Duurzaam Paling Fonds genomineerd omdat het suggereert bij te dragen aan duurzaam palingbeheer. “Paling is een bedreigde diersoort! Red de paling, eet hem op? Is dat duurzaam?” aldus Wakker Dier.

Wakker Dier: Liegebeestverkiezing 2013

Geef een reactie

Laatste reacties (17)