50

Wie zijn de vrienden van de VVD?

Nauwelijks transparantie over geldstroom VVD campagnegeld 

De VVD financiert haar verkiezingscampagne deels met vriendenstichtingen. Maar van welke individuen ontvangen ze die tonnen euro’s? Daarover is weinig bekend, zo meldt NRC Handelsblad.

Waar de meeste politieke partijen hun campagne-activiteiten financieren via overheidssubsidies, contributies en verplichte afdrachten, investeerde de VVD het laatste decennium in stichtingen die fondsen moeten werven. De bekendste is de Stichting Vrienden van de VVD van oud-minister Frank de Grave en vastgoedmagnaat Cor van Zadelhoff. In 2010 maakte die 465.000 euro over naar de partij. In totaal gaf de partij 2,5 miljoen uit aan de campagne.

Het hoofdbestuur van de VVD besloot tot de oprichting van vriendenstichtingen. Dit zijn lokale stichtingen die in de regio geld inzamelen voor de partij. Hiermee zouden plaatselijke ondernemers zich makkelijker kunnen binden aan de partij. De bijdrages van de ondernemers worden deels overgemaakt naar de landelijke VVD.

Oud-voorzitter Bas Eenhoorn, die bezig is aan een boek over zijn partij en over campagnefinanciering, verklaart dat er door al die stichtingen te weinig is bekend over de herkomst van al dat geld:

Wat heb ik er nou aan als ik in ons jaarverslag lees dat één van die stichtingen een ton heeft aan onze partij, zonder dat ik weet welke geldgever hoeveel heeft gegeven?” Dat is bijzonder intransparant. Ik maak me daar zorgen over. Je moet met zulke dingen niet sjoemelen.

Doorzichtigheid en controleerbaarheid van partijfinanciën op lokaal niveau zijn zo mogelijk nog belangrijker, zegt Eenhoorn.

Daar heb je vaak ondernemers die tegen een wethouder zeggen: ‘Joh, regel dat even’. Het gaat dan bijvoorbeeld over grondkwesties. Als je dan een vriendenstichting hebt die onder diezelfde ondernemers fondsen werft, loop je als partij een risico. Dat zeg ik ook als lokaal bestuurder die tal van integriteitskwesties heeft meegemaakt.

NRC Handelsblad: ‘Campagne VVD wordt riskant gefinancierd’
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)