33

‘Wiebes joeg Alders weg’

Volgens de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer is het aan minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) te wijten dat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders woensdag zijn taken heeft neergelegd. Alders stapte op omdat hij zich niet kan vinden in de plannen van het kabinet voor het schadegebied in Groningen. Volgens de oppositiepartijen komt Wiebes zijn afspraken niet na en maakt hij met iedereen ruzie.

Minister Wiebes wil een besluit over de versterking van de bijna 1600 risicowoningen in het bevingsgebied uitstellen totdat die risico’s opnieuw in kaart zijn gebracht. Onacceptabel, vindt Alders. Woensdag maakte hij zijn vertrek bekend in een zeven pagina’s lange opstapbrief. Daarin schrijft hij:

In een overleg op 28 mei is door het ministerie aangegeven dat de engineering van die 1581 woningen met onmiddellijke ingang stopgezet moet worden. Dat eenzijdige besluit, zonder overleg met provincie en gemeenten, zet een streep door de afspraken. Daarmee wordt een brug bouwen tussen de verschillende benaderingen onmogelijk gemaakt. Het is een stap die geweld aandoet aan alles wat er is gesteld over de samenwerking.

Ook schrijft Alders in de brief dat hij niet serieus is genomen door minister Wiebes.

In een aantal gevallen wordt met dedain over de NCG gesproken. De NCG wordt neergezet als belichaming van de ‘vermaledijde’ versterkingsaanpak, waarbij vergeten wordt dat die aanpak het resultaat is van politieke besluitvorming.

Omdat Alders vanwege de opstelling van het kabinet en minister Wiebes in het bijzonder vindt dat hij zijn afspraken niet kan nakomen, wil hij niet langer zijn functie als NCG uitoefenen. Want, zo schrijft hij: ‘Hoe kan ik het vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet nakom? Voor mij zelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is.’

De linkse partijen in de Tweede Kamer reageren ontzet op het vertrek van Alders en de opstelling van de minister. ‘Het herstel van vertrouwen in Groningen komt er niet als Wiebes met iedereen ruzie maakt en zijn plannen eenzijdig terugtrekt,’ laat SP-Kamerlid Sandra Beckerman in een reactie weten.

PvdA’er Henk Nijboer deelt die mening. Volgens hem is het vertrek van Alders bewijs dat Wiebes niet alleen zijn afspraken met de Groningers schendt, maar ook hun rechten. Ook is hij van mening dat ‘de minister in beweging moet komen en eindelijk naar de inwoners moet luisteren en afspraken moet nakomen.’

De coalitie blijft ondertussen achter Wiebes staan. CDA en D66 zeggen de frustratie van Alders wel te begrijpen, maar leggen de schuld daarvan niet bij de minister neer. Ook herhalen ze nog eens het voornemen van dit kabinet om op termijn volledig te stoppen met de Groningse gaswinning. In tegenstelling tot haar coalitiegenoten wuift VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz de kritiek van Alders weg. ‘Ik hoor in Groningen ook andere geluiden,’ laat ze simpelweg weten.

Hans Alders begon precies drie jaar geleden als NCG. In die functie was hij verantwoordelijk voor zowel de schadeafhandeling als de eventuele versterking van woningen in het door aardbevingen geteisterde gaswinningsgebied. Alders was aangesteld voor een periode van vijf jaar. Voor aankomende week staat in de Tweede Kamer een debat met de minister gepland over het vertrek van Alders.

Bronnen: RTV Noord, NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (33)