Laatste update 21:06
16

Wiebes weigert Tweede Kamer info te geven over belastingontwijkende Ikea

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) weigert de Tweede Kamer inzage te geven in de afspraken die gemaakt zijn met belastingontwijkende Ikea. Het verzoek dat gedaan is legt hij – vanwege ‘de geheimhoudingsplicht’ – naast zich neer.

Europese landen zouden ongeveer 1 miljard euro aan inkomsten mislopen door belastingontwijking door Ikea, via Nederland. De Tweede Kamer eiste inzicht in de afspraken die met de multinational gemaakt zijn.

Volgens de VVD’er zou de  geheimhoudingsplicht zwaarder wegen, ook al erkent hij dat de Tweede Kamer recht heeft op informatie. Eerder is er voor belastingontduikende Starbucks een uitzondering gemaakt maar dat zal niet gauw weer gebeuren, volgens Wiebes.

Ikea bestaat uit Ikea Group en de Inter Ikea Group. Op die manier kunnen ze hun belastingaanslag verlagen en winst die de winkels maken naar andere landen laten stromen, waar ze er minder of geen belasting over hoeven te betalen.

In 2014 werden meer dan duizend documenten over fiscale afspraken tussen bedrijven en overheden openbaar gemaakt. De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar grootschalige belastingontwijking van Apple, Starbucks en Amazon, waar Nederland dus vaak aan meewerkt.

cc foto: Yassan Yukky

Geef een reactie

Laatste reacties (16)