127

Wientjes: Nederland moet bestuurd worden door de elite

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW hekelt Nederlandse politici: 'we hebben te weinig toppolitici'

Bernard Wientjes, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW en VVD-prominent haalt in een interview met NRC Handelsblad uit naar Nederlandse politici. Hij vindt dat er in Nederland een gebrek is aan toppolitici. Zo zijn er te weinig politici die aan het volk kunnen uitleggen waarom Europa zo belangrijk is. Een oplossing voor dit gebrek ligt volgens Wientjes bij de elite. Nederland moet bestuurd worden door deze elite.

Wientjes:

Ik vind dat we weinig toppolitici hebben in Nederland. Een goede politicus hoort mensen mee te sleuren. Hoort een visie te hebben. Mensen bijvoorbeeld vertellen waarom Europa zo belangrijk is. Of waar we heen gaan met dit land, als contrast met de sombere stemming die groeit. We missen daardoor echt economische kansen. En de economie en het landsbelang liggen zo dicht bij elkaar […] Een land hoort politiek bestuurd en geleid te worden door de besten. Door de elite, ook al is dat een vreselijk woord en is het een karikatuur geworden in het taalgebruik van populisten. Ik bedoel: topmensen. En daar hebben wij er te weinig van.

Zelf staat Wientjes niet te popelen om minister te worden. Zijn opmerkingen schoten partijgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert dan ook in het verkeerde keelgat. In het radioprogramma Tros Kamerbreed roept ze hem op zelf actie te ondernemen. “Zeggen dat het ontbreekt aan kwaliteit ontbreekt me mateloos. Dan moet je zelf ook durven.”

Ook te gast in het programma waren PVV-Europarlementariër Barry Madlener en PvdA-wethouder Lodewijk Asscher, beiden niet te spreken over Wientjes. “Uit zijn positie vanachter zijn sigaar politici een schop geven, wat schieten we daarmee op?”, aldus Asscher. Madlener noemt Wientjes de ‘vleesgeworden arrogantie van de oude politiek’: “Ik ken weinig ondernemers die zich door Wientjes vertegenwoordigd voelen. Het is tijd voor een vervroegd pensioen.”

NRC (alleen voor abonnees): Een land hoort door de elite bestuurd te worden
NRC: Wientjes: niveau Nederlandse politici onder de maat

Geef een reactie

Laatste reacties (127)