33

Wiethouder: VVD-politicus had hennepplantage

AD onthult betrokkenheid wethouder bij opgerolde wietteelt ... Carel van Gelder legt zijn functie neer

Opnieuw raakt een VVD’er in opspraak wegens criminaliteit. Het AD onthult dat wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede de exploitant was van een hennepplantage in Arnhem die in 2011 werd opgerold. Een katvanger die hij had ingehuurd openbaart nu de rol van de politicus omdat deze het geëiste zwijggeld niet betaald zou hebben.

De rol van de wethouder wordt volgens het AD onthuld door twee getuigen. Bovendien bevestigen documenten die de krant in bezit heeft de betrokkenheid van de politicus. Volgens de wethouder zelf is hij slechts getuige in een strafzaak die onder de rechter is:

Deze kwestie speelt zich af in de privésfeer en heeft geen betrekking op activiteiten vanuit mijn wethouderschap bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Uiteraard heb ik het gemeentebestuur al eerder ingelicht dat deze privékwestie speelt.

Volgens de getuigen was het opzetten en exploiteren van de plantage met ruim 800 planten een plan van Van Gelder zelf. HIj wilde zo snel geld verdienen. Van Gelder zou het pand in Arnhem zelf tot in detail geregeld hebben. Op het allerlaatste moment werd het contract getekend door een ander, volgens de krant een katvanger die handelde in opdracht van de VVD’er. De katvanger heeft aangekondigd tijdens de komende rechtszaak de zaak uit de doeken te doen.

Parodie of serieus?Van Gelder is loco-burgemeester en een prominent politicus in Wijk bij Duurstede, hij staat tweede op de lijst van de VVD (4 zetels nu) bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de laatste verkiezingen deed hij een gooi naar het Kamerlidschap.

In november 2012 nam de gemeente extra maatregelen om de teelt van wiet tegen te gaan. Er werd een convenant getekend met de woningbouwcorporaties. In een verklaring stelde de gemeente destijds:

Het lokale hennepconvenant draagt bij aan een betere aanpak van illegale hennepkwekerijen. En dat is nodig want een hennepkwekerij zorg voor veel overlast in de omgeving en maakt de buurt onveilig. Bovendien gaat het exploiteren van hennepkwekerijen vaak gepaard met andere strafbare feiten zoals diefstal van elektriciteit, belastingontduiking en uitkeringsfraude.

Update 13:30

NRC meldt dat de fractievoorzitter van de VVD in Wijk bij Duurstede niet op de hoogte was van de feiten maar wel vertrouwen heeft in Van Gelder die onschuldig zou zijn:

“Van Gelder wordt door het OM als te goeder trouw bestempeld. Hij moet alleen getuigen tegen een boef. Wij hebben begrepen dat zijn integriteit door het OM niet ter discussie wordt gesteld. We vinden het raar dat een boef nu een uitlaapklep wordt geboden in de krant.”

Update 20.00

De wiet-wethouder Carel van Gelder legt voorlopig zijn taken neer. “Dit is niet alleen voor mij persoonlijk schadelijk, maar ook voor de gemeente. Het onterechte beeld dat van mij is ontstaan, grijpt mij erg aan”, zegt hij in een verklaring.

cc-foto: Micon 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)