23

Wietpas afgeschaft; ‘wassen neus’ zeggen coffeeshophouders

Minister Opstelten (Justitie) laat het aan gemeenten hoe zij overlast aanpakken ... Maar coffeeshops mogen alleen nog aan Nederlanders verkopen

De invoering van de wietpas gaat niet door. Dat meldt de NOS maandagavond. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze overlast rond een coffeeshop aanpakken. Minister Opstelten schrijft aan de Tweede Kamer dat men op lokaal niveau het beste kan zien welke maatregelen effectief zijn. Een wassen neus, zeggen coffeeshophouders, omdat klanten zich nog steeds moeten identificeren.

NOS:

In het zuiden van het land is het aantal drugstoeristen en de overlast sterk afgenomen sinds alleen mensen die in Nederland wonen in coffeeshops worden toegelaten. Daarom wordt die aanpak voortgezet.

Registratie van klanten van coffeeshops via een wietpas is niet meer nodig. Klanten moeten alleen bewijzen dat ze ingezetene van Nederland zijn.

De coffeeshops in Maastricht noemen het afschaffen van de wietpas een wassen neus. Volgens voorzitter Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht verandert er maar weinig, omdat klanten een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister moeten tonen:

Zo’n uittreksel is bovendien maar beperkt geldig, dus mensen moeten straks elke drie maanden naar het gemeentehuis. Daar heeft niemand zin in.

Josemans wijst erop dat gemeenten altijd vragen waarom iemand een uittreksel komt halen. Hij vreest dat straks wordt bijgehouden wie er coffeeshops bezoeken.

Wat er met die informatie gebeurt, weet niemand”, zegt hij. “Het zou me niet verbazen als mensen straks een goede baan mislopen omdat bekend is dat ze soms een jointje roken.

NOS: ‘Afschaffen wietpas wassen neus’

NOS: Wietpas per direct afgeschaft

Foto-cc: Akbar Simonse

Geef een reactie

Laatste reacties (23)