54

‘Wietpas: honderden ontslagen in coffeeshops’

Belangenvereniging: Alleen al in Maastricht 360 werknemers weg

De controlemaatregel van het kabinet, officieel bedoeld om drugstoerisme tegen te gaan, pakt desastreus uit voor de branche. Bezoekers blijven massaal weg in de provincies waar het systeem reeds ingevoerd.


Het systeem dat legitimatie veriest sluit niet alleen buitenlandse toeristen uit maar jaagt ook Nederlandse klanten weg die huiverig zijn om zich te laten registreren. De illegale straathandel neem toe. Ook de thuisteelt zou groeien.

NRC Handelsblad schrijft:

Twee maanden geleden, op 1 mei, werd de wietpas ingevoerd in de drie zuidelijke provincies. Coffeeshops zijn daar nu besloten clubs waar alleen Nederlanders lid van kunnen worden. Drugstoeristen uit bijvoorbeeld België en Duitsland mogen niet meer naar binnen. Shops moeten alle klanten registeren op basis van een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie en een identiteitskaart. In januari geldt de wietpas – in feite geen pasje maar een registratiesysteem – in heel Nederland.

Video: Debat op 2 van 24 april over invoering wietpas

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)