39

‘Wietpas werkt averechts, stimuleert illegale handel’

Onderzoek wijst op ongewenste effecten van regulering

Het plan om drugstoerisme tegen te gaan door zogeheten wietpasjes te verstrekken aan inwoners van grensgemeenten werkt averechts. Met de pasjes zouden alleen inwoners toegang krijgen tot plaatselijke coffeeshops. Het leidt in de praktijk tot een groei van de illegale straathandel. Dat kan zelfs een compleet verstonede blower bedenken maar het is nu ook onderzocht.

Het ANP meldt dat het plan wordt gekraakt in een vandaag gepresenteeerd onderzoek van de universiteit van Tilburg. Onderzoekster Nicole Maalsté bekeek de effecten in gemeenten waar met het systeem is geëxperimenteerd. 

Ervaringen in steden als Roosendaal en Bergen op Zoom, waar coffeeshops zijn gesloten, leren dat drugskopers blijven komen, aldus Maalsté. ,,Waar de coffeeshops gesloten zijn, wordt de handel onmiddellijk overgenomen door straatdealers. Dat gebeurt op grote schaal.”
Volgens haar heeft dat ook invloed op de inzet van de politie. ,,Het nemen van maatregelen bij de coffeeshops, betekent dat je meer op straat moet gaan handhaven. Daarvoor moeten capaciteit en inzet worden vrijgemaakt.”

Ook gaan de plannenmakers onterecht uit van een direct verband tussen coffeeshops en drugrunners. De laatste, overlast gevende, groep richt zich echter op harddrug-gebruikers. Het plan voor de pasjes werd vorig jaar gepresenteerd door onder meer toenmalig burgemeester van Maastricht Gerd Leers.

Brabants Dagblad: ‘Wietpas kan illegale markt versterken’

Gemeente Maastricht: Universiteit van Tilburg kritisch over het plan Limburg trekt z’n grens

cc-foto: Totoro! Coffeeshop in probleemstad Almere, een van de zaken waar buitenlandse drugsgebruikers massaal heen kunnen trekken na invoering van pasjessysteem in grensgemeenten.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)