Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wij blanken worden gediscrimineerd'

  •  
13-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
448 keer bekeken
  •  
anousha_300.jpg
Bellers met een mening in De Nacht van Jole, in discussie met Anousha Nzume
Onder de discussie over Zwarte Piet zwelt het protest van blanke Nederlanders die menen dat ze gediscrimineerd worden en tegelijkertijd vrezen dat ze hun bevoorrechte positie verliezen. Een beller bij De Nacht van Jole legt haar vrees helder uit. Dat geluid komt in het publieke debat echter nauwelijks aan de orde. De media negeren de ongemakkelijke visie en richten zich liever op het gekrakeel.
Bij De Nacht van Jole was Anousha Nzume te gast, voorvechtster van aanpassing van de Piet-figuur, en zoals gebruikelijk in het Radio 1 programma leverden ook luisteraars inbreng in het debat. De eerste die belde was de 72-jarige Caroline die helder het geluid van de getormenteerde blanke verwoordt. De vrouw, afkomstig uit een Shell expat-gezin, zegt dat ze in Suriname en op Curacao als blanke gediscrimineerd werd en ze vreest dat dit nu ook in Nederland gaat gebeuren. De slavernij ziet ze als iets waar de voormalig koloniale bevolking ‘blij’ om mag zijn want nu wonen ‘ze’ tenminste niet meer in Afrika.
Anousha Nzume vertelt dat ze de opvattingen van de vrouw en de lijn van denken die ze vertegenwoordigt vaak te horen krijgt, ook van jonge mensen. Presentator Francisco van Jole constateert dat dit geluid door de media stelstelmatig onder het tapijt wordt geveegd. Het is volgens hem een taboe dat deze denkbeelden in Nederland leven.
Na Caroline belt een geschokte José. Ze heeft een heel andere visie op de problematiek.
De hele aflevering van de Nacht van Jole kun je hier beluisteren.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.