142

‘Wij gaan dit volhouden’

PvdA-leider Samsom over samenwerking met aartsrivaal VVD ... Kritisch over rol NOS in premie-opstand

In een interview met de Volkskrant zegt PvdA-leider Diederik Samsom dat hij vastbesloten is met de VVD te regeren. ‘Het regeerakkoord had ook één zin kunnen zijn: wij doen het tot voorjaar 2017 samen’.

Samsom heeft zich goed voorbereid op het ‘verkopen’ van de onverwachte samenwerking tussen PvdA en VVD. Voorzitter Spekman instrueerde hem: “Alles goed en wel, maar als het akkoord af is, mag jij vier avonden achter elkaar in zalen staan: de vijfde dag mag je nederig aan het congres vragen of je dit mag doen. Pas als je dán nog overeind staat, mag je beginnen.”

Samsom toont zich teleurgesteld over de reactie van veel kiezers op het regeerakkoord. ‘Weet u wat cynisch is? Mijn mailbox zit vol mails van boze mensen. En vaak terecht. Maar over ontwikkelingssamenwerking: nul.’ De PvdA-leider beaamt dat de eigen portemonnee kennelijk belangrijker is. ‘Daar word ik verdrietig van. Kennelijk zien mensen de waarde niet in (van de hulp, red.) Misschien is onze taak wel er de komende jaren voor te zorgen dat die mailbox de volgende keer wèl volloopt, als er ooit nog een keer op bezuinigd zou worden.’

Samsom uit in het interview met de Volkskrant kritiek op de media, met name politiek commentator Dominique van der Heyde, (hier een voorbeeld van haar analyses). 

‘Als verslaggevers op tv, zoals bijvoorbeeld de politiek commentator van het NOS Journaal, in elke derde zin roepen ‘honderden euro’s per maand erop achteruit’, dan denkt iedere kijker dat ook hij honderden euro’s moet gaan betalen (…) Ik kan niet anders dan constateren dat er een zekere dynamiek is ontstaan door die verslaggeving.’ 

Over De Telegraaf, aanvoerder van het media-offensief tegen de kabinetsplannen, oordeelt hij milder: 

Die hebben vaker dat soort campagnes. Daar kan ik meer begrip voor opbrengen dan voor die opgewonden verslaggeving op tv. (…) Toegegeven, dat (de zeven procent koopkrachtachteruitgang van tweemaal modaal, red.) is niet mis. Maar het is ongeveer wat een bijstandsmoeder de afgelopen jaren aan klappen mocht ontvangen. Daar heb ik in de samenleving weinig over gehoord, en ook weinig woedende Journaal-journalisten over gezien.

Volkskrant: Samsom: zorgpremie wankelde al na drie dagen

Geef een reactie

Laatste reacties (142)