116

‘Wij terroristen? Daar vluchten we juist voor!’

'Als we geweld hadden willen gebruiken, dan waren we wel in Syrië gebleven'

Wie zijn de mensen die in de asielzoekerscentra verblijven? Voormalige Midden-Oostencorrespondent, Arabist en redacteur van De Nieuws BV Rena Netjes besloot het ze op de man af te vragen. De afgelopen weken heeft ze met tientallen vluchtelingen gesproken.


Het valt Netjes op dat er met name onder de Syriërs veel hoger opgeleiden zijn. Ze spreekt een VN-medewerker, meerdere universiteitsdocenten, maar ook veel studenten. Het is dan ook een misvatting dat alle vluchtelingen arme, in lompen gehulde mensen zijn. Ook rijkere mensen zijn slachtoffer van het aanhoudende geweld, van zowel de regering van president Assad, als ook IS. 

Veel van de mensen die Netjes spreekt, willen niet met hun naam of stem op de radio. Ze zijn bang. Volgens hen reikt de arm van Assad tot ver over de grens en heeft hij ook hier zijn geheime dienst. Iemand die wel op de radio wil, is “Mister X”, een activist die 45 dagen in de gevangenis zat en daarna het land uit vluchtte. Hij heeft nog altijd familie in Damascus. 

‘Als ik daar rondloop zou ik door een mortier geraakt kunnen worden. Dat is niet een of twee per dag, dat gaat continu door. En als ik niet door een mortier word geraakt, loop ik kans dat ik door een kogel wordt geraakt. In alle straten zijn ook checkpoints en daar verdwijnen mensen gewoon. Zonder reden wordt iemand opgepakt. Elke dag dat je de deur uitgaat is een uitdaging of je wel weer thuiskomt.’

Desondanks zijn er veel mensen die zich afvragen wie die vluchtelingen nou eigenlijk zijn. Of, zoals Frans Bauer het verwoordde na de onrust in Steenbergen:

‘Ik denk dat er heel veel vragen zijn die de gewone mens heeft. Veel mensen bang gemaakt met wat voor mensen komen er nou binnen. Zijn het boeven of zijn het mensen die daadwerkelijk zijn gevlucht?’

Rena Netjes zegt dat zij diezelfde vraag voorlegt aan de vluchtelingen die zij spreekt. Daar wordt dan aangeslagen op gereageerd. Assad noemt hen terroristen en nu ze hier zijn, zijn er weer mensen die hen voor terrorist aanzien. De gevluchte Bara’a zegt daarover:

‘Als wij geweld hadden willen gebruiken, als wij hadden willen vechten, als wij explosieven wilden maken, dan waren wij hier überhaupt niet naartoe gekomen, dan waren we wel in Syrië gebleven. We zijn al dat geweld juist ontvlucht.’

Geef een reactie

Laatste reacties (116)