70

Wijziging basispakket: ook kankerpatiënten slaan dieetconsult over

Schippers haalde de diëtiste uit het basispakket. Gevolg: Niet alleen mensen met een overgewicht, maar ook ernstig zieken gaan niet meer naar de diëtiste

Het aantal dieetconsulten is sinds het begin van dit jaar meer dan gehalveerd, doordat dieetadvies uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is gehaald. Nu men er zelf voor moet betalen, slaan zelfs ernstig zieke patiënten de diëtiste over. Dat schrijft de Volkskrant.

Minister Schippers wilde door de diëtiste te schrappen meer geld vrij maken voor dure medische ingrepen. Het gevolg is nu dat patiënten met luchtweg- of slikproblemen, allergieën, diabetes of hart- en vaatziekten slechts vier uur advies vergoed krijgen. Kankerpatiënten en ouderen voor wie ondervoeding dreigt, zullen nu vaker opgenomen moeten worden in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis.

Volgens voedingshoogleraren Jaap van Binsbergen en Jaap Seidell doet Schippers – ten onrechte – denigrerend over de beroepsgroep:

Ze zegt dat je geen diëtist nodig hebt om gezonder te leven. Maar ze heeft niet in de gaten dat de sociale ongelijkheid door deze maatregel groter zal worden.

De meeste diëtisten hanteren een vergoeding tussen de 40 en de 60 euro per uur.

De Volkskrant: Wijziging basispakket leidt tot halvering aantal

Geef een reactie

Laatste reacties (70)