48

WikiLeaks: Amerikaanse soldaten moordden Iraaks gezin uit

Een bombardement trachtte het bewijs te vernietigen

Uit een nieuwe Wikileaks cable blijkt dat Amerikaanse soldaten in de Irakoorlog zeer excessief geweld tegen burgers hebben gebruikt. In het kleine dorpje Al-Iss Hratt Khalaf vielen Amerikaanse soldaten een huis binnen van waaruit ze beschoten zouden zijn. Bij de inval zijn alle inwonenden, vier vrouwen, vijf kinderen en de man des huizes door kogelschoten om het leven gebracht.

Uit de brief die VN-rapporteur Philip Alston schrijft, hebben Amerikaanse soldaten op 15 maart 2006 tien onschuldige burgers gedood. Alston beoordeelde mogelijk onrechtmatige executies in Irak. Bij dit incident vraagt hij zich ernstig af of de actie gerechtvaardigd was.

Na het incident heeft een Amerikaanse vliegtuig het huis met de slachtoffers vernietigd. Een Iraaks televisiestations toonde later de beelden van de lichamen. Autopsie wees uit dat alle slachtoffers geboeid waren en door kogels om het leven zijn gekomen, schrijft Alston. Hij zegt wel vaker meldingen binnen te hebben gekregen van excessief geweld door Amerikanen.

Volkskrant: WikiLeaks: ongeoorloofde moordpartij in Irak door Amerikanen

cc-foto: The U.S Army

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (48)