Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WikiLeaks: Eerste Haagse cable

  •  
04-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Minister Cramer was bereid ontwikkelingsgeld als politiek wisselgeld te gebruiken
Voor het eerst is een document van de Amerikaanse ambassade in Den Haag aan het licht gekomen. Op de klokkenluiderssite WikiLeaks is het bericht te lezen. Het document gaat over de steun van Nederland aan het Kopenhagenakkoord.
In het stuk is te lezen hoe toenmalig minister van Milieu, Jacqueline Cramer, de Amerikanen haar hulp aanbood bij de onderhandelingen over het klimaat. Ze pleitte onder andere voor een meer pragmatische opstelling.
Premier Mark Rutte heeft eerder laten weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de publicaties nauwlettend in de gaten houdt. Berichten kunnen zodoende onmiddellijk worden geanalyseerd.
Lees hier de documenten en lees hier de vertaling gemaakt door de Volkskrant.
Update 21.10
Trouw meldt:
In het stuk staat dat toenmalig minister van Milieu Jacqueline Cramer de Amerikanen aanbood om druk te zetten op landen die ontwikkelingshulp van Nederland krijgen om zich achter het akkoord te scharen. Dit wordt een als zeer opmerkelijke toezegging omschreven, omdat Nederland volgens de Amerikaanse ambassade ‘traditioneel iedere suggestie afwijst dat geld voor ontwikkelingshulp wordt gebruikt als politiek wisselgeld’.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.