Laatste update 16:12
57

Wikileaks publiceert namen verkrachtingsslachtoffers, zieke kinderen en homo’s

Wikileaks, de organisatie die zichzelf graag ziet als voorvechter van mensenrechten en privacy, heeft wederom burgers in gevaar gebracht door een grote hoeveelheid persoonlijke informatie op het internet te dumpen. Wikileaks raakte eind juli al in opspraak nadat de organisatie 30.000 emails van medewerkers van de Turkse AK-partij online knalde. De emails zouden grootscheeps machtsmisbruik en corruptie aantonen, maar geen van de journalisten die de mails bestudeerde kon daar enig bewijs voor vinden. Wat wel te vinden was, waren de persoonlijke gegevens, adressen, politieke voorkeur en soms soms mobiele telefoonnummers van zo’n beetje alle vrouwen in Turkije. In een land waar jaarlijks honderden vrouwen worden vermoord, veelal door (ex-)partners en waar duizenden vrouwen noodgedwongen moeten onderduiken, is dat nogal een gevaarlijke zet.

Doodstraf
Uit nieuw onderzoek van Associated Press blijkt echter, dat nog veel meer mensen slachtoffer zijn van Wikileaks’ roekeloze gedrag, onder wie slachtoffers van seksueel misbruik, zieke kinderen en psychiatrisch patiënten. Het afgelopen jaar werden de medische dossiers van talloze gewone burgers openbaar gemaakt. Van honderden anderen werd gevoelige informatie over hun familie, financiële situatie of identiteit naar buiten gebracht. WikiLeaks openbaarde zelfs de namen van twee tieners die slachtoffer waren geworden van verkrachting. Ook publiceerde de site de naam van een Saudische burger die gearresteerd werd op verdenking van homoseksualiteit, in een land waar de doodstraf staat op homoseksualiteit. Alleen de diplomatieke berichten uit Saudi-Arabië bevatten al tenminste 124 medische dossiers, onder meer van patiënten met psychiatrische aandoeningen, ernstig zieke kinderen of vluchtelingen.

Malware
De datadumps zorgen er ook voor dat kwaadwillenden toegang krijgen tot bijvoorbeeld creditcardgegevens van getroffen. De immer groeiende bibliotheken van Wikileaks bevatten daarnaast een grote hoeveelheid malware. Wikileaks en leider Julian Assange in het bijzonder hebben tot nu toe steeds zeer vijandig of helemaal niet gereageerd op de ritiek. Dit heeft ertoe geleid dat zelfs de grootste supporters van Assange zich langzaam van hem afkeren. Journalist Glenn Greenwald, die samen met Edward Snowden de NSA-files publiceerde, heeft zich inmiddels van Wikileaks gedistantieerd en ook Snowden zelf is van mening dat WikiLeaks nauwkeuriger moet zijn in het publiceren van data.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)