Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wikileaks houden uitzetting Afghaanse asielzoekers tegen

  •  
15-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
secretdocuments_300.jpg
Rechters vertrouwen ambtsberichten van Buitenlandse Zaken niet in Afghaanse vluchtelingenzaken
De rechter heeft in vijf recente asielzaken besloten dat Afghanistan te onveilig is om vluchtelingen uit te zetten. Het besluit is gebaseerd op geheime documenten die via Wikileaks naar buiten zijn gekomen. De Tweede Kamer zet nu vraagtekens bij ambtsberichten van Buitenlandse Zaken over Afghanistan omdat een rechterlijke uitspraak stelt dat die niet kloppen.
In de ambtsberichten van Buitenlandse Zaken is de lezen dat Afghanistan wel degelijk veilig genoeg is om asielzoekers naar terug te sturen, meldt NOS. De rechters trokken een andere conclusie uit recent gelekte Amerikaanse documenten.
Het CDA wil van het kabinet weten hoe betrouwbaar de documenten zijn waarop de rechters hun oordeel hebben gebaseerd. De christen democraten vinden het opmerkelijk dat een rechter meer waarde hecht aan Wikileaks documenten dan aan ambtsberichten. De PvdA vindt juist dat de gelekte stukken wel een rol moeten spelen hij het opstellen van de ambtsberichten.
Het kabinet heeft laten weten de nieuwe informatie uit de Wikileaks documenten te verwerken in haar ambtsberichten. NOS: Vraagtekens bij ambtsberichten cc-foto: Chris John Beckett

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.