44

WikiLeaks legt particulier spionagenetwerk bloot

Persconferentie in Londen ... 5 miljoen mails van inlichtingenbedrijf Stratfor ... Assange haalt uit naar Zweedse journalist (video)

WikiLeaks is begonnen met de publicatie van 5 miljoen e-mails van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Dat meldt de klokkenluiderssite in een persbericht. De mails zijn tussen 2004 en 2011 verzonden en bevatten onder andere informatie over Hugo Chavez, de president van Venezuela.

Volgens WikiLeaks blijkt uit de e-mails dat Stratfor dubieuze methoden gebruikt, niet onafhankelijk is en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan grote bedrijven, zoals Bhopal’s Dow Chemical Co. en Lockheed Martin.

In een van de e-mails schijft Stratfor’s CEO Friedman dat er meer informatie moet komen over Chavez.  “Je moet de controle over hem krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychologische controle” is te lezen in de mail.

Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, achter de tralies te krijgen zou in de e-mails meer duidelijk worden. 

Update 17:15

Het Amerikaanse particuliere inlichtingenbureau Stratfor bespioneert, in opdracht van bedrijven en overheden, activisten en belangengroepen. Het bedrijf krijgt daartoe onder meer vertrouwelijke informatie van overheidsdiensten als bijvoorbeeld de FBI. Dat onthulde WikiLeaks maandag op een persconferentie in Londen. De klokkenluiderssite heeft 5 miljoen e-mails van het bedrijf in handen gekregen. De berichten zouden in december buit zijn gemaakt door hackers die opereren onder de vlag van Anonymous.

Julian Assange noemde op de persconferentie het voorbeeld van Coca-Cola dat in de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver onderzoek liet verrichten naar de activiteiten van dierenrechtenorganisatie Peta. Daartoe kreeg Stratfor van de FBI onder meer informatie over de banden tussen Amerikaanse en Canadese activisten, de aantallen activisten en de manier waarop ze opereren.

Stratfor, een Texaans bedrijf dat multinationals als klant heeft, exploiteert zelf informanten die tegen betaling informatie leveren. De honoraria worden weggesluisd via financiële routes op onder meer de Bahama’s maar ook via pre-paid creditcards.

Op de persconferentie werd gesteld dat het bedrijf een voorbeeld is van de privatisering van spionage-activiteiten. Anders dan overheidsdiensten onttrekken deze bedrijven zich aan iedere controle. In een van de mails wordt door Stratfor topman Friedman gesteld dat het bedrijf advocaten aantrekt om zich te beschermen tegen corruptie-wetgeving. “Ik heb geen zin om voorgeleid te worden,” schrijft hij.

Wikileaks brengt de informatie naar buiten in samenwerking met 25 organisaties, waaronder bijvoorbeeld het blad Rolling Stone en de befaamde media-activistengroep The Yes Men.

Op de persconferentie stelde een redacteur van het Libanese Al Ahkbar (“De Grote”) dat Stratfor, dat vooral na 11 september furore maakte, systematisch de rol van Al Qaida in de Arabische wereld overdrijft. Dat past volgens Wikileaks in het beeld dat ontstaat uit de interne communicatie. Stratfor stelt rapporten op om er winst mee te maken en heeft er dus belang bij om de resultaten voor de opdrachtgever zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Een medewerker van de Spaanse site Publico wees erop dat Stratfor ook seks als wapen inzet om informatie los te krijgen. Dat was een nauwelijks verholen hint naar de uitleveringszaak rond Assange. Binnen anderhalve week beslist de Britse rechter of de WikiLeaks-oprichter moet overgebracht worden naar Zweden voor onderzoek naar een omstreden aanklacht wegens verkrachting. Op een vraag over deze kwestie afkomstig van een Zweedse verslaggever reageerde Assange met een Moszkowicz-tje: “Met jullie praat ik niet” (zie video). Volgens Assange speelt de krant Expressen onder een hoedje met de Zweedse regering. De krant beweerde de afgelopen dagen dat WikiLeaks van plan zou zijn de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Bildt te ‘ontmaskeren’ als Amerikaans spion om zo de uitlevering van Assange te dwarsbomen.

Volgens WikiLeaks speelt ook het financieel concern Goldman Sachs een rol in het bedrijf, een topman van Stratfor zou van de bank afkomstig zijn.

De Stentor: Wikileaks lekt e-mails inlichtingenbedrijf

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (44)